Thursday, September 25, 2008

HARGA MINYAK TURUN LAGI

1. ALHAMDULILLAH KERAJAAN TURUNKAN LAGI HARGA MINYAK 10 SEN BERMULA HARI INI. WALAUPUN HANYA 10 SEN TETAPI AKU RASA BUAT MASA SEKARANG IANYA MASIH BANYAK MEMBANTU.

2. DALAM KEADAAN EKONOMI YANG TIDAK MENENTU DI TAMBAH PULA DENGAN MASALAH TURUN NAIK HARGA MINYAK PASARAN DUNIA KITA PATUT BANYAK BERSYUKUR MASIH MAMPU MENIKMATI PENURUNAN HARGA MINYAK.

3. AKU RASA ELOK BENARLAH DAPAT DITURUNKAN HARGA MINYAK SEMASA MUSIM PERAYAAN SEBEGINI. RASA KURANG SIKIT BEBAN KOS MINYAK NAK BALIK KAMPUNG. APATAH LAGI MACAM AKU YANG NAK BALIK JAUH KAT PERAK.

4. MEMANG TERASA BETUL KESAN KENAIKAN HARGA MINYAK DI TAMBAH LAGI TOL YANG MEMBUATKAN AKU KADANG-KADANG RASA CUKUP RIMAS NAK BALIK KAMPUNG DENGAN KERAP.

5. BUKAN NAKA BERKIRA TAPI HAKIKATNYA DUIT TETAP MEMAINKAN PERANAN SEBAB KALAU SETAKAT HARGA MINYAK SAHAJA YANG NAIK MASIH BOLEH BERTAHAN TAPI MASALAHNYA BILA HARGA MINYAK NAIK SEMUA HARGA BARANG KEPERLUAN HAKIKI YANG LAIN TURUT SAMA NAIK.

6. ITU MENJADI PUNCA KEKURANGAN ALIRAN WANG TUNAI DI TANGAN ORANG RAMAI. TAUKE BALAK PUN BOLEH BANKRAP KALAU ASYIK SEMUA BARANG NAIK HARGA.

7. HARAPANNYA AGAR BILA HARGA MINYAK TURUN MULAI HARI INI, HARGA BARANG KEPERLUAN LAINPUN TURUNLAH SAMA.

8. KITA POHON PADA PARA PEMBEKAL, PENIAGA DAN PERUNCIT CUBALAH SEDAYA UPAYA UNTUK TURUNKAN HARGA BARANG TERUTAMANYA DI MUSIM PERAYAAN.

9. JANGALAH PULA AMBIL KESEMPATAN DENGAN PEMBERIAN BONUS KEPADA KAKITANGAN KERAJAAN SEBAGAI ALASAN BARU UNTUK KEKALKAN HARGA YANG TINGGI SEPERTI SEKARANG ATAUPUN NAIKKAN LAGI HARGA BARANG.

10. EKONOMI KITA TIDAK AKAN BERKEMBANG JIKA "CASH FLOW" DI TANGAN RAKYAT KURANG YANG AKHIRNYA AKAN MEMBAWA KEPADA MASALAH KEGAWATAN EKONOMI YANG LEBIH SERIUS.

No comments: