Thursday, September 25, 2008

VANDALISME

1. LAKU MUSNAH ATAU VANDALISME NI NAMPAK GAYANYA MAKIN MENJADI-JADI DI NEGARA KITA.

2. SEMALAM AKU BUKA PUASA KAT TEMPAT MAKAN TAMAN WARISAN PERTANIAN, PUTRAJAYA. LAMA TAK KENA SATE KAJANG ITU YANG BOLEH LEPAS KE SANA BERBUKA PUASA.

3. SEDIHNYA AKU TENGOK BILIK AIR LAKI DIA KAT TEMPAT MAKAN TU. ADA 3 SINKI TAPI 2 DARIPADANYA KEPALA PAIP DAH TERCABUT, TAK BOLEH BUKA. NASIB BAIK YANG KETIGA TU OK DAN BERFUNGSI KALAU TAK MACAM MANA NAK GUNA?

4. ORANG KATA PUTRAJAYA NI BANDAR YAANG SERBA MODEN DAN CANGGIH. BANGUNAN DAN LAMPU YAANG SANGAT MENARIK. TAPI PENJAGAAN DAN PENYELENGGARAAN MACAM MANA?

5. AKUPUN TAKTAU NAK CAKAP ORANG MACAM MANA YANG BOLEH/SANGGUP ROSAKKAN KEPALA PAIP TU. APALAH SALAH DAN DOSA KEPALA PAIP TU?

6. KALAU NAK LEPASKAN GERAM SANGAT BANYAK LAGI CARANYA ATAU TEMPATNYA. BUKAN TEMPAT-TEMPAT YANG MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KEPADA ORANG AWAM MACAM TU.

7. MEMANG BETUL LAH KATA ORANG, MALAYSIA NI ADA KEMUDAHAN KELAS PERTAMA TAPI MENTALITI RAKYATNYA MASIH KELAS KETIGA.

8. KALAU KEADAAN NI MASIH BERTERUSAN NEGARA KITA JUGA YANG RUGI, BUKAN SETAKAT PELANCONG TAKNAK DATANG ORANG MALAYSIA SENDIRI DAH MENYAMPAH.

9. ITU BARU SATU KEJADIAAN/CONTOH TAPI PERCAYALAH BANYAK LAGI KEJADIAN VANDALISME INI BERLAKU DI SELURUH NEGARA. ANTARA TEMPAT YANG PALING POPULAR UNTUK DIJAHANAMKAN IALAH TANDAS AWAM, TELEFON AWAM, KERUSI DAN MEJA DI TAMAN-TAMAN REKREASI, TIANG LAMPU DAN YNG SEWAKTU DENGANNYA.

10. KITA HARAP MENJELANG 2020 NANTI MAKHLUK-MAKHLUK MACAM NI PUPUS DARI NEGARA KITA YANG TERCINTA NI. NAK HARAP MEREKA INSAF RASANYA TAKDE HARAPAN DAH. HRAP-HARAP LUPUS JE ATAU ADA ORANG AMBIL INISIATIF UNTUK MELUPUSKAN MEREKA.

11. GERAM AKU...........

No comments: