Thursday, November 13, 2008

BANGSA MALAYSIA

1. KONSEP BANGSA MALAYSIA KEMBALI DIPERDEBATKAN DI SEMUA MEDIA MASSA DAN MEDIA ELEKTRONIK SETELAH SEKIAN LAMA SEPI DAN BOLEH DIKATAKAN SEJUK ATAUPUN TIDAK DIENDAHKAN.

2. BAGI SAYA DEFINASI BANGSA MALAYSIA IALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA/WARGANEGARA MALAYSIA AKAN DIKENALI/DIPANGGIL SEBAGAI BANGSA MALAYSIA TANPA MENAFIKAN IDENTITI KAUM MASING-MASING IAITU MELAYU, CINA, INDIA DAN LAIN-LAIN.

3. SETIAP KAUM MASIH BEBAS MENGAMALKAN BUDAYA MASING-MASING DAN TETAP AKAN DIKENALI DENGAN IDENTITI KAUM MEREKA TETAPI MEREKA AKAN BERSATU DAN DIKENALI SEBAGAI BANGSA MALAYSIA.

4. SEINGAT SAYA KONSEP INI DIPERKENALKAN PADA 90-AN DAN LEBIH SPESIFIK HANGAT DIPERKATAKAN PADA TAHUN 1996.

5. SAYA INGAT TAHUN ITU KERANA PADA TAHUN ITU SAYA BERADA DALAM TINGKATAN 6 ATAS DAN BERLAKU SATU INSIDEN SEMASA KELAS BAHASA MELAYU.

6. GURU YANG MENGAJAR MATAPELAJARAN BM PADA SATU HARI TERSEBUT (SAYA TAK INGAT TARIKHNYA) TELAH MEMBUKA PERBINCANGAN TENTANG SEBUAH KARANGAN YANG MELIBATKAN PERPADUAN KAUM ANTARA RAKYAT MALAYSIA DAN GURU TERSEBUT MEMINTA KAMI MEMBERI CADANGAN TAJUK YANG SESUAI UNTUK KARANGAN TERSEBUT.

7. SAYA PADA MASA ITU MEMBERI CADANGAN AGAR KARANGAN ITU WAJAR DIBERI TAJUK "BANGSA MALAYSIA". TAPI MALANGNYA CADANGAN SAYA ITU BUKAN SAHAJA DITOLAK TETAPI GURU BERKENAAN SEOLAH-SEOLAH TERPINGA-PINGA DAN MENANYAKAN SAYA KEMBALI APA ITU MAKSUD BANGSA MALAYSIA.

8. PADA MASA ITU SAYA TIDAKLAH BEGITU KECEWA KERANA KONSEP INI BARU DIPERKENALKAN DAN MASIH BARU UNTUK KEBANYAKKAN RAKYAT MALAYSIA TERMASUK KEPADA GURU BERKENAAN JUSTERU SAYA TIDAK MENYALAHKAN GURU BERKENAAN.

9. CUMA BARU-BARU INI KONSEP INI MULA DIPERKATAKAN. MALAH SEMALAM (12/11/2008) TELAH DIADAKAN SYARAHAN PERDANA BERTAJUK "BANGSA MALAYSIA" DI YAYASAN KEPIMPINAN PERDANA DENGAN UCAPTAMA DISAMPAIKAN OLEH YANG AMAT BERBAHAGIA TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD, BEKAS PERDANA MENTERI MALAYSIA YANG MANA KALAU TIDAK SILAP SAYA BELIAULAH SEBENARNYA ORANG YANG MEMPERKANALKAN KONSEP TERSEBUT.

10. WALAUPUN SAYA TELAH MENDAPAT JEMPUTAN UNTUK MENGHADIRI SYARAHAN TERSEBUT NAMUN TUNTUTAN KERJA SEKALI LAGI MENGHALANG SAYA UNTUK TURUT SERTA DALAM PROGRAM ANJURAN YAYASAN KEPIMPINAN PERDANA.

11. NAMUN DALAM KUPASAN BERITA DI TV3 MALAM TADI, SEDUTAN UCAPAN TUN AMAT MENARIK UNTUK SAYA HAYATI. ANTARANYA TUN MENGATAKAN BAHAWA KONSEP INI TIDAK BOLEH DICAPAI DALAM TEMPOH MASA YANG SINGKAT ATAU SERTA MERTA. IANYA MEMERLUKAN PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN YANG RAPI SERTA SISTEMATIK DAN MEMERLUKAN RANCANGAN JANGKA PANJANG.

12. TETAPI UNTUK MENCAPAI MATLAMAT ITU, LANGKAH PERLU DIGERAKKAN DARI SEKARANG KERANA SETELAH SEKIAN LAMA KONSEP INI TELAH TIDAK DIPEDULIKAN.

13. SAYA SEBENARNYA MENYIMPAN SATU HASRAT YANG BESAR IAITU INGIN MELIHAT SUATU HARI NANTI TIDAK LAGI ADA RUANGAN BANGSA DALAM APA JUA BORANG YANG PERLU DIISI OLEH RAKYAT MALAYSIA, YANG PERLU ADA HANYA SOALAN SAMA ADA WARGANEGARA ATAUPUN TIDAK.

14. JIKA ITU BOLEH MENJADI KENYATAAN, SAYA RASA SAYALAH ANTARA ORANG YANG PALING GEMBIRA DI NEGARA KITA.

15. INGIN JUGA SAYA TEGASKAN, PEMAHAMAN SAYA MENUNJUKKAN KONSEP INI SAMA SEKALI TIDAK AKAN MENAFIKAN HAK MANA-MANA KAUM SEPERTI YANG TERMAKTUB DALAM PERLEMBAGAAN TERUTAMANYA HAK-HAK KEISTIMEWAAN KAUM MELAYU/BUMIPUTERA.

16. JUSTERU ADALAH AMAT TIDAK ADIL UNTUK MENGHUKUM KONSEP INI ATAU MENENTANGNYA SEBELUM KITA MENGAMBIL KIRA PRO DAN KONTRANYA.

17. SAMA-SAMALAH KITA RENUNGKAN PERKARA INI UNTUK MEWUJUDKAN PERPADUAN YANG LEBIH JITU DI KALANGAN WARGA MALAYSIA.

No comments: