Wednesday, November 5, 2008

TAHNIAH BARACK OBAMA

1. TAHNIAH KEPADA CALON DEMOKRAT BARACK OBAMA YANG TELAH MENANG DALAM PILIHANRAYA PRESIDEN AMERIKA DAN SETERUSNYA AKAN MENJADI PRESIDEN AMERIKA YANG KE-44.

2. OBAMA JUGA AKAN MENJADI PRESIDEN KULIT HITAM PERTAMA AMERIKA SYARIKAT. BELIAU DIJANGKA AKAN MENGANGKAT SUMPAH SEBAGAI PRESIDEN YANG KE-44 MENGGANTIKAN BUSH PADA 20HB JANUARI 2009.

3. KEMENANGAN INI SUDAH SEMESTINYA MEMBUKA SATU LEMBARAN BARU BUKAN SAHAJA DI ARENA POLITIK AMERIKA SYARIKAT MALAH AKAN MEMBERI KESAN SECARA LANGSUNG KEPADA POLITIK DUNIA.

4. SEBAGAI PRESIDEN NEGARA YANG SERING MENGGELAR DIRI SEBAGAI POLIS DUNIA, UNCLE SAM, PENYELAMAT DUNIA, PENJAGA KEAMANAN DUNIA DAN SEBAGAINYA PASTI MEMBERI IMPAK YANG BESAR DAN MENDALAM DI PERSADA ANTARABANGSA.

5. APA YANG KITA HARAPKAN ADALAH AGAR OBAMA DISAMPING MENGOTAKAN SEGALA JANJI BELIAU SEMASA KEMPEN PILIHANRAYA, BELIAU JUGA DIHARAPKAN TIDAK MENERUSKAN PELBAGAI DASAR TERUTAMANYA DASAR LUAR YANG AMAT TERUK DAN KEJAM YANG TELAH DIAMALKAN OLEH BUSH SELAMA INI.

6. KITA JUGA MENGHARAPKAN KESTABILAN POLITIK DUNIA YANG LEBIH AMAN DAN TIDAK BERPERANG SEWENANG-WENANGNYA ATAS NAMA KONONNYA MENGHAPUSKAN PENGGANAS YANG KEBANYAKKANNYA ADALAH ORANG ISLAM ATAU NEGARA ISLAM.

7. KITA JUGA MENGHARAPKAN OBAMA AKAN MENGAMBIL LANGKAH YANG PROAKTIF BAGI MEMULIHKAN KEMBALI HUBUNGAN DENGAN NEGARA-NEGARA ISLAM YANG SERING MENJADI MANGSA DAN DIZALIMI SELAMA INI OLEH PENTADBIRAN BUSH.

8. DENGAN ADANYA PRESIDEN KULIT HITAM YANG PERTAMA INI, DIHARAPKAN JUGA PENINDASAN KAUM TERUTAMANYA DI AMERIKA SENDIRI TERHADAP KAUM MINORITI/KULIT HITAM DAPAT DIHENTIKAN DAN DIAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA.

9. KEMENANGAN OBAMA SEMEMANGNYA TELAH DIJANGKAKAN DARI AWAL LAGI OLEH KEBANYAKKAN PIHAK TERUTAMANYA PENGANALISIS POLITIK ANTARABANGSA.

10. KINI SELURUH DUNIA AKAN TERTUMPU KEPADA TINDAK TANDUK DAN LANGKAH OBAMA DALAM MENTADBIR NEGARA KUASA BESAR DUNIA ITU. APATAH LAGI DALAM KEADAAN EKONOMI GLOBAL YANG TIDAK MENENTU DAN MATAWANG AMERIKA YANG SEMAKIN MERUDUM.

11. SAMA-SAMALAH KITA DOAKAN AGAR DUNIA INI AKAN MENJADI LEBIH AMAN DAN DAMAI SUPAYA MANUSIA YANG HANYA AKAN HIDUP SEKETIKA DI ALAM INI DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN TERSEBUT DENGAN PENUH KEINSAFAN DAN KEBAHAGIAAN.

12. CONGRATULATION MR. PRESIDENT!

No comments: