Thursday, November 20, 2008

BOIKOT PTK

1. PELBAGAI REAKSI DILONTARKAN OLEH PELBAGAI PIHAK MENGENAI HASRAT CUEPACS UNTUK MEMBOIKOT PEPERIKSAAN PTK MULAI TAHUN 2009. CUEPACS MEMBERI MASA SEHINGGA 31HB DISEMBER 2008 UNTUK PIHAK JPA MEMBUAT KEPUTUSAN BERKAITAN PERMOHONAN CUEPACS SEBELUM INI UNTUK MANSUHKAN PTK.2.YANG TERBARU ADALAH REAKSI DARIPADA KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA YANG MEMBIDAS TINDAKAN CUEPACS MENGHASUT AHLINYA UNTUK MEMBOIKOT PTK.3. PADA HEMAT SAYA ADALAH MASIH TERLALU AWAL UNTUK KITA MENILAI DAN MENGHAKIMI KEBERKESANAN DAN KEJAYAAN PTK YANG DIPERKENALKAN OLEH JPA.4. KITA AKUI SETIAP SATU KAEDAH PENILAIAN ITU TETAP AKAN ADA KELEBIHAN DAN KEKURANGANNYA MASING-MASING. KITA JUGA DAPAT MELIHAT KETERBUKAAN JPA UNTUK MENERIMA CADANGAN DAN MEMBUAT PENAMBAHBAIKAN KEPADA PTK BAGI GRED KUMPULAN SOKONGAN KEDUA.5. PTK BAGI SAYA TETAP RELEVAN NAMUN IA MEMERLUKAN SEDIKIT PENAMBAHBAIKAN AGAR SEMUA PEGAWAI KERAJAAN DAPAT MENIKMATI FAEDAHNYA.6. MISALNYA, PELUANG KENAIKAN PANGKAT/KEKOSONGAN JAWATAN KENAIKAN PANGKAT ADALAH AMAT TERHAD UNTUK SATU-SATU JAWATAN TERTENTU. MAKA SEKURANG-KURANGNYA STAF ADA GANJARAN ALTERNATIF DI MANA BILA TELAH LULUS PTK JIKA TIDAK NAIK PANGKAT SEKALIPUN SEKURANG-KURANGNYA MEREKA BOLEH MENIKMATI ANJAKAN GAJI.

7. SAYA RASA POKOK PANGKALNYA PTK DIPERSOALKAN ADALAH KERANA ISU KETIRISAN DALAM SISTEM KENAIKAN PANGKAT DALAM JABATAN KERAJAAN.

8. ADA JABATAN YANG BERGANTUNG SEPENUHNYA KEPADA PTK TETAPI BANYAK JUGA JABATAN YANG MASIH MENGUTAMAKAN PENILAIAN PRESTASI TAHUNAN SERTA ASPEK KEKANANAN (SENIORITY) SESEORANG STAF.

9. ADA JUGA JABATAN YANG MENGUTAMAKAN PRESTASI SEMATA-MATA TANPA MENGIRA ASPEK KEKANANAN DI MANA IANYA MENIMBULKAN KEMARAHAN DI KALANGAN STAF YANG TELAH LAMA BERKHIDMAT TETAPI ORANG BARU YANG DINAIKKAN PANGKAT ATAS ALASAN PRESTASI YANG LEBIH BAIK.

10. JUSTERU SEMUA PIHAK BAIK JPA MAHUPUN CUEPACS DAN TERUTAMANYA PIHAK PELAKSANA IAITU JABATAN-JABATAN KERAJAAN ITU SENDIRI PERLU MENCARI JALAN PENYELESAIAN AGAR PTK DAPAT DIBUAT PENAMBAHBAIKAN DI SAMPING MUNGKIN MEWUJUDKAN KAEDAH PENILAIAN YANG LEBIH TELUS DAN EFISYEN UNTUK SISTEM KENAIKAN PANGKAT.

11. KPI MISALNYA MUNGKIN SATU ALTERNATIF YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN DENGAN SEWAJARNYA SEBAGAI SATU MEKANISME UNTUK MENILAI PRESTASI STAF DALAM URUSAN KENAIKAN PANGKAT TANPA MENGABAIKAN DAN MENIDAKKAN ASPEK PRESTASI DAN KEKANANAN.

12. SEMOGA PIHAK-PIHAK YANG BERKENAAN DAPAT BERTEMU DAN MENYELESAIKAN MASALAH INI SECARA BERHEMAH DALAM SITUASI MENANG MENANG (WIN WIN SITUATION).

No comments: