Wednesday, August 19, 2009

TULISAN DR.RIDHUAN TEE ABDULLAH - SATU KUPASAN BERBZA

1. DIKATAKAN HAMPIR SELURUH AKHBAR CINA MENGHENTAN DR. RIDHUAN DISEBABKAN BEBERAPA ARTIKEL BELIAU YANG DISIARKAN DALAM AKHBAR MINGGUAN MALAYSIA.

2. TERNYATA SAYA SALAH SEORANG DARIPADA PEMBACA AKHBAR MINGGUAN YANG PASTI TAKKAN TERLEPAS UNTUK MEMBACA RENCANA BELIAU SAMA SEPERTI KEMINATAN SAYA TERHADAP TULISAN DR. ASRI (MANTAN MUFTI PERLIS) SERTA BEBERAPA ORANG KOLUMNIS YANG LAIN.

3. TERNYATA APA YANG DIKUPAS DAN DISUARAKAN OLEH DR. RIDHUAN MERUPAKAN SATU KUPASAN ILMIAH DATANGANNYA DARI SEORANG AHLI AKADEMIK YANG BERKELULUSAN PHD.

4. MAKA SAYA PERCAYA BELIAU TELAH MENGKAJI DAN MENGINTAI SEJENAK SEMUA FAKTA DAN SEJARAH YANG BERKAITAN SEBELUM BELIAU MELONTARKAN KATA-KATA DALAM TULISAN BELIAU.

5. SEBAGAI MANUSIA YANG WARAS, NORMAL, BERPENDIDIKAN DAN TIDAK MEMIHAK KEPADA MANA-MANA PIHAK, SAYA MELIHAT IANYA SATU RENCANA YANG PENUH DENGAN FAKTA DAN MUNCUL DARI HASIL KAJIAN SERTA PENGALAMAN HIDUP BELIAU SENDIRI.

6. WALAUPUN ADA YANG MENGGELARNYA "LEBIH SUDU DARI KUAH", "LEBIH MELAYU DARI MELAYU" NAMUN SAYA PERCAYA BELIAU MENULIS DENGAN PENUH KESEDARAN, KEWARASAN DAN KEINSAFAN BAHAWA BELIAU MASIH SEORANG YANG BERBANGSA CINA DAN KEMASUKAN BELIAU KEDALAM AGAMA ISLAM SAMA SEKALI TIDAK MEMELAYUKAN BELIAU.

7. MUNGKIN DISEBABKAN BUDAYA MASYARAKAT KITA YANG MELABELKAN ISLAM ITU MELAYU DAN MELAYU ITU ISLAM MAKA MEMANG TIDAK HAIRAN BELIAUPUN ADA SEDIKIT ATAU SEKELUMIT RASA BAHAWASANYA BOLEH DIANGGAP MELAYU. APATAH LAGI JIKA TELAH MENGAHWINI WANITA MELAYU.

8. JUSTERU SAYANG DAN CINTA PADA MELAYU DI SAMPING BANGSA ASAL PASTINYA AKAN TERCETUS DAN MEMBAKAR SEMANGAT EMPUNYA DIRI TERSEBUT.

9. APA SEKALIPUN SEJARAH TIDAK BOLEH DIPADAM DAN TIDAK AKAN MENIPU. BAGAIMANA NASIB SETIAP BANGSA DI NEGARA INI SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA HINGGA KINI BOLEH KITA KAJI DAN LEHAT KEMBALI. MAKA AKAN TERJAWABLAH SIAPA YANG SELAMA INI KIASU, SIAPA YANG SELAMA INI TAMAK, SIAPA YANG SELAMA INI MENDOMINASI EKONOMI, SIAPA YANG SELAMA INI GAGAL MEREBUT PELUANG YANG DISEDIAKAN DAN BANYAK LAGI.

10. CUMA KERESAHAN DAN KEGUSARAN SAYA ADALAH, MENJELANG 52 TAHUN KITA MERAYAKAN KEMERDEKAAN KITA, MAKIN BANYAK ONAK DAN DURI YANG KITA TERPAKSA LALUI DALAM MEMELIHARA DAN MENJAGA PERPADUAN KAUM YANG KITA BANGGAKAN SELAMA INI.

11. SEBAGAI MANUSIA YANG WARAS YANG DIKURNIAKAN AKAL FIKIRAN, YANG DIKURNIAKAN SEBUAH NEGARA YANG AMAN DAN DAMAI, MARILAH KITA SAMA-MASA MEMIKIRKAN APA YANG HARUS MENJADI KEUTAMAAN KITA DALAM MASING-MASING INGIN MEMPERJUANGKAN AGENDA MASING-MASING.

No comments: