Monday, August 17, 2009

ANTARA GULA DAN TOPENG (FACE MASK)

1. GULA DAN TOPENG - DUA BENDA YANG SANGAT BERBEZA BAIK DARI SEGI FIZIKAL MAHUPUN KEGUNAANNYA KEPADA KITA. NAMUN KEDUA-DUANYA SEKARANG TELAH MENYATU DI BAWAH SATU BUMBUNG ATAS KATEGORI BARANG YANG SUKAR UNTUK DIPEROLEHI SEHINGGAKAN ADA CADANGAN AGAR KEDUA-DUANYA DIJADIKAN BARANG KAWALAN.

2. BUNYINYA MACAM KELAKAR DAN PELIK BILAMANA TOPENG NAK DIJADIKAN BARANG KAWALAN NAMUN HAKIKATNYA IA TIDAK MUSTAHIL MENJADI KENYATAAN JIKA DIAMBIL KIRA TAHAP KEENAM PANDEMIK WABAK INFLUENZA H1N1 ATAUPUN SAYA LEBIH GEMAR MENGGUNAKAN ISTILAH HAKIKINYA IAITU SELSEMA BABI.

3. SETIAP MUSIM PERAYAAN GULA MESTI MENIMBULKAN MASALAH KEPADA RAKYAT JELATA. FENOMENA GULA HABIS, SUKAR DIPEROLEHI, LAMBAKAN DI NEGARA JIRAN DAN GULA DISOROK SEOLAH-OLAH SUDAH MENJADI SUATU YANG LAZIM DALAM MASYARAKAT KITA MENJELANG MUSIM PERAYAAN.

4. WALAUPUN SERBUAN DEMI SERBUAN DAN AMARAN DEMI AMARAN DIKELUARKAN OLEH SEMUA PIHAK YANG BERKUASA NAMUN HAKIKATNYA GULA TETAP BERKURANGAN ATAUPUN KITA HANYA DIHADKAN PEMBELIAN SEBANYAK DUA BUNGKUS SEKALI BELI.

5. KITA ADA RAJA GULA, KITA ADA KILANG GULA, PASARAN KITA JUGA MELUAS NAMUN KENAPA PERKARA INI HARUS BERLAKU DAN BERULANG? GULA BOLEH DIKATEGORIKAN ANTARA BAHAN MAKANAN UTAMA DALAM MASYARAKAT MAJMUK KITA WALAUPUN RAMAI YANG MENDERITA AKIBAT KENCING MANIS / DIABETES DAN SEBAGAINYA - PENYAKIT YANG BERPUNCA DARI GULA.

6. BAGI SAYA BIARLAH DINAIKKAN SEDIKIT HARGA GULA (MEMUASKAN HATI PENGUSAHA)MISALNYA DARI RM1.45 KEPADA RM1.60 SEKALIPUN SAYA TETAP AKAN MEMBELINYA ASALKAN STOKNYA MENCUKUPI. DALAM ERTI KATA LAIN KITA GUNA KONSEP "WIN WIN SITUATION" - BIARLAH PENGUSAHAPUN DAPAT MENIKMATI SEDIKIT KENAIKAN DAN PADA MASA YANG SAMA PASARANNYA MENCUKUPI.

7. MUNGKIN RAMAI YANG TIDAK SETUJU DENGAN CADANGAN KENAIKAN HARGA NAMUN APA LAGI PILIHAN YANG KITA ADA? AMARAN TAK DIENDAH....SERBUAN TAK DIPEDULI....APA LAGI??? SAMA-SAMALH KITA PIKIRKAN.

8. BERBEZA PULA DENGAN KES TOPENG MUKA, SEJAK BERTAMBAH KES KEMATAIN AKIBAT WABAK SELSEMA BABI DI NEGARA KITA, JUMLAH PERMINTAAN TERHADAP TOPENG JUGA DIKATAKAN MELONJAK TINGGI BAGAI PISANG GORENG PANAS.

9. JIKA SEBELUM INI TIADA SIAPA PEDULI AKAN TOPENG INI NAMUN BERBEZA PULA CERITANYA SEKARANG. MASING-MASING BEREBUT MENDAPATKAN TOPENG WALAUPUN HARGANYA MELABUNG LEBIH DARI 100% DARI HARGA JUALAN BIASA. TOPENG DIJUAL ANTARA RM1.50 HINGGA RM3.00 SEKEPING SEKARANG DAN ITUPUN SUKAR UNTUK DIPEROLEHI DI BEBERAPA BUAH FARMASI DAN KEDAI 7 ELEVEN.

10. ADAKAH DENGAN CARA IANYA DIJADIKAN BARANG KAWALAN KITA DAPAT MENGAWAL HARGA PASARANNYA? ATAUPUN DIJAMIN AKAN ADA STOK YANG MENCUKUPI? SECARA IKHLAS SAYA KATAKAN TETAP TIDAK MALAH AKAN BERJANGKIT JUGA UNSUR SOROK MENYOROK DAN SEBAGAINYA.

11. HAKIKATNYA KITA SERING MELIHAT HANYA SATU PIHAK SAHAJA APABILA INGIN DIPERSALAHKAN. DALAM KEDUA-KEDUA KES INI MISALNYA PENGGUNA SERING DIKATAKAN MENJADI MANGSA RAKUS PENJUAL. MEMANG ADA KEBENARANNYA NAMUN BAGAIMANA PULA NASIB PENGUSAHA ATAUPUN PENJUAL ITU SENDIRI?

12. SAYA BUKAN HENDAK MENYEBELAHI MANA-MANA PIHAK WALAUPUN SAYA TETAP SEORANG PENGGUNA DAN BUKAN KATEGORI PENJUAL NAMUN SEBAGAI MANUSIA YANG WARAS DAN BOLEH BERFIKIR PUNCA PENYEBABNYA, SAYA MERASAKAN RINTIHAN KEDUA-DUA PIHAK YAKNI PENGGUNA DAN JUGA PENGUSAHA PERLU DIPERTIMBANGKAN SECARA SAMA RATA DAN ADIL AGAR WUJUD "WIN WIN SITUATION" DALAM MASYARAKAT KITA.

13. DAN JANGAN LUPA BAHAWASANYA KITA SELALUNYA PERLU MEMBERI SESUATU ATAU MENGORBANKAN SESUATU UNTUK MENDAPATKAN SESUATU YANG LAIN ATAU SESUATU YANG LEBIH BAIK. PILIHAN DI TANGAN KITA SENDIRI.

14. KITA YANG MEMILIH UNTUK MAKAN GULA DAN PAKAI TOPENG MUKA. JUSTERU WAJARLAH DIPERTIMBANGKAN UNTUK BERKORBAN SEDIKIT DEMI MENCAPAI PILIHAN TERSEBUT.

No comments: