Tuesday, October 28, 2008

PENJAWAT AWAM PERLU KUASAI BAHASA INGGERIS - DR. MAHATHIR

1. MANTAN PERDANA MENTERI YANG AMAT BERBAHAGIA TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD SEMASA MENYAMPAIKAN UCAP UTAMA DALAM PERSIDANGAN PEKHIDMATAN AWAM MINGGU LEPAS MENYARANKAN BAHAWA SEMUA PENJAWAT AWAM PERLU MENGUASAI BAHASA INGGERIS.

2. SAYA SECARA PERIBADI MENYOKONG PENUH SARANAN TERSEBUT. SEBAGAI PENJAWAT AWAM KITA PERLU BERUSAHA UNTUK MEMANTAPKAN DIRI KITA DENGAN MENGUASAI PELBAGAI BAHASA DAN KEMAHIRAN APATAH LAGI BAHASA ANTARABANGSA SEPERTI BAHASA INGGERIS.

3. INI ADALAH MERUPAKAN SATU LANGKAH UNTUK MENAIKKAN IMEJ PERKHIDMATAN AWAM DI NEGARA KITA. BAHASA INGGERIS ADALAH BAHASA GLOBAL. PERCAYA ATAU TIDAK KITA BOLEH HIDUP DI MANA SAHAJA DALAM DUNIA INI ATAU PERGI KE MANA SAHAJA DALAM DUNIA JIKA KITA MAHIR BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA INGGERIS.

4. INI BUKAN BERMAKNA KITA PINGGIRKAN BAHASA KEBANGSAAN TAPI CUBA MEMPERKAYAKAN PENGUASAAN BAHASA-BAHASA LAIN SUPAYA KITA LEBIH KOMPETEN.

5. DI KESEMPATAN INI JUGA SAYA INGIN NYATAKAN BAHAWASNYA SAYA JUGA MENYOKONG PENUH AGAR KERAJAAN MENGEKALKAN SISTEM PENGAJARAN MATEMATIK DAN SAINS DALAM BAHASA INGGERIS. MEMANG ISU INI SEDANG HANGAT DIPERKATAKAN.

6. PELBAGAI PIHAK MEMBERIKAN KOMEN, IDEA DAN PENDAPAT YANG PRO DAN KONTRA TERHADAP SISTEM INI. ADA YANG SOKONG DAN ADA YANG MEMBANTAH DAN MEMINTA AGAR IANYA DIHAPUSKAN DENGAN PELBAGAI ALASAN.

7. DENGAN MENYOKONG SISTEM INI IANYA TIDAK MENCERMINKAN YANG KITA TIDAK MENGUTAMAKAN BAHASA KEBANGSAAN. BAHASA KEBANGSAAN TETAP DI AJAR DI SEMUA SEKOLAH. ANAK-ANAK MELAYU TAKKAN TIDAK BERCAKAP MELAYU DI RUMAH SEHINGGAKAN DIKHUATIRI BAHASA MELAYU AKAN PUPUS?

8. KITA PERLU BERFIKIR SECARA WARAS DAN PROFESIONAL. JANGAN SEBAB MARAHKAN NYAMUK KITA BAKAR KELAMBU.FIKIR TENTANG MASA DEPAN ANAK-ANAK KITA.

9. SAYA MEMANG TIDAK ADA ANAK YANG BERSEKOLAH LAGI. ANAK SAYA BARU BERUSIA SETAHUN LEBIH. TETAPI SEBAGAI BAPA SAYA DAPAT BAYANGKAN CABARAN DALAM TEMPOH 10 HINGGA 15 TAHUN AKAN DATANG.

10. ANAK-ANAK KITA AKAN LALUI PELBAGAI CABARAN YANG GETIR DFAN HEBAT YANG MUNGKIN KITA TIDAK DAPAT BAYANGKANPUN SEKARANG.

11. APAKAH KITA HENDAK BIARKAN ANAK-ANAK KITA TERKAPAI-KAPAI DI LAUTAN YANG TERBENTANG LUAS TANPA SEBARANG SEMPADAN?

12. SAYA TIDAK SANGGUP MEMBIARKAN ANAK-ANAK SAYA MENGHADAPAI ATAU MELALUI ZAMAN AKAN DATANG DALAM KEADAAN ILMU YANG CETEK DAN HIDUP SEPERTI KATAK DI BAWAH TEMPURUNG.

13. INI ADALAH PENDAPAT PERIBADI SAYA SEMATA-MATA, MUNGKIN ADA YANG SETUJU DAN MUNGKIN JUGA ADA YANG MEMBANTAH NAMUN APA YANG INGIN SAYA SARANKAN KEPADA MEREKA-MEREKA YANG MEMBANTAH, CUBA AMBIL MASA SATU MINIT DALAM KEADAAN YANG TENANG DAN TIDAK MARAH, FIKIR SECARA WARAS DAN PROFESIONAL PRO DAN KONTRA SISTEM INI DAN KEMUDIAN KITA LIHAT APA PULA PENDIRIAN KITA SELEPAS SATU MINIT TERSEBUT.

No comments: