Wednesday, July 22, 2009

HIDUP INI PENUH DENGAN PILIHAN

1. PERCAYA ATAU TIDAK DALAM HIDUP KITA INI KITA AKAN MENGHADAPI DAN MENGHARUNGI PELBAGAI PILIHAN. BAIK DARI SEGI URUSAN PERIBADI, KELUARGA DAN SEHINGGA KE KERJAYA DAN PERSEKITARAN.
2. ADAKALANYA PILIHAN ITU SANGAT MEMBANTU UNTUK KITA MEMBUAT PILIHAN DAN ADAKALANYA PILIHAN YANG BANYAK JUGA SERING MENGHANTUI KITA DALAM MEMILIH YANG TERBAIK ATAU MEMBUAT PILIHAN YANG TEPAT KERANA TAKUT TERSALAH PILIH WALAUPUN TERSALAH PILIH ITU SENDIRI MERUPAKAN SATU PILIHAN DI MANA KITA DIBERI PILIHAN UNTUK MEMILIH ANTARA YANG BETUL DAN SALAH TAPI KITA PILIH UNTUK MEMILIH YANG SALAH.
3. MEMANG MUDAH UNTUK MENUDING JARI KEPADA ORANG LAIN ATAU PIHAK KETIGA DI ATAS KESILAPAN PILIHAN KITA SENDIRI. PALING TIDAKPUN TUHAN AKAN JADI MANGSA TUDINGAN KITA. KITA SERING MENYALAHKAN NASIB (SATU ISTILAH YANG AKAN MULA SAYA BUANG DARI ISTILAH KAMUS DIRI SAYA)DAN TAKDIR APABILA BERLAKU SESUATU YANG DI LUAR KEINGINAN KITA.
4. TAPI PERCAYA ATAU TIDAK PERKARA DI LUAR KEHENDAK KITA ITU SENDIRI ADALAH PILIHAN KITA SEBENARNYA. KITA YANG MEMILIH UNTUK MEMBUAT KEPUTUSAN ITU KAN. MAKA KENAPA PERLU SLAHKAN ORANG LAIN.
5. DI SAAT SAYA MERENUNG SECARA MENDALAM ISTILAH "PILIHAN - NASIB - DAN TAKDIR" SAYA TERINGAT KEPADA LIRIK LAGU SURATAN ATAU KEBETULAN NYANYIAN KENNY REMY MARTIN YANG BEGITU DALAM MAKSUDNYA. SAYA PAPARKAN LIRIK UNTUK RENUNGAN BERSAMA:

Suratan Atau Kebetulan

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

6. SEMOGA KITA TIDAK MEMBANGAU LAGI DAN TOLONGLAH USAH MEMBANGAU ORANG LAIN LAGI ATAS KESILAPAN PILIHAN KITA SENDIRI.

No comments: