Friday, July 24, 2009

SIAPA ORANG TUA CINA ITU?

1. DI KALA NEGARA KITA SEDANG MENGHARUNGI PELBAGAI MASALAH PERPADUAN KAUM AKIBAT DARIPADA PELBAGAI MASALAH SOSIAL DAN POLITIK, SAYA MENGALAMI SATU PERISTIWA YANG MUNGKIN BIASA BAGI SESETENGAH ORANG TETAPI CUKUP UNTUK MEMBUATKAN SAYA TERMENUNG SEKETIKA.
2. RUTIN HARIAN SAYA SETIAP HARI BEKERJA IALAH SELEPAS SOLAT SUBUH SAYA AKAN PERSIAPKAN KERETA SAYA DAN ISTERI SAYA UNTUK KE PEJABAT SEPERTI MEMANASKAN ENJIN DAN KELUARKAN KERETA DARI HALAMAN RUMAH.
3. DAN PADA PAGI INI (24/7/2009) SEMASA SAYA SIBUK MEMBUAT KERJA-KERJA ITU TIBA-TIBA ADA SEORANG ORANG TUA BERBANGSA CINA YANG TIDAK SAYA KENALI DAN SAYA ANGGARKAN UMUR BELIAU DALAM LINGKUNGAN 60 TAHUN KE ATAS (ATAU MUNGKIN 70 TAHUN) SAMBIL NAIK BASIKAL APABILA MELINTAS RUMAH SAYA DENGAN SPONTAN MENEGUR DAN MENGUCAP "SELAMAT PAGI" KEPADA SAYA.
4. SAMBIL SAYA MENJAWAP UCAPAN SALAM ITU, SAYA AGAK TERDIAM SEKETIKA DAN MEMIKIRKAN SIAPA ORANG TUA INI? SUDAH PASTINYA SAYA TIDAK KENAL BELIAU. SUDAH PASTINYA BELIAU BERLAINAN BANGSA DAN AGAMA DENGAN SAYA. TETAPI DENGAN BEGITU RAMAH BELIAU MENEGUR SAYA.
5. MUNGKIN INI PERKARA YANG BIASA BAGI SESETENGAH DARI KITA NAMUN BAGI SAYA INI SUATU INSIDEN YANG MEMBAWA MAKNA YANG CUKUP MENDALAM. DI KALA ORANG YANG KITA KENALPUN SEKARANG SUSAH UNTUK MENEGUR DAN MEMBERI SALAM KEPADA KITA DAN JUGA SEBALIKNYA, ORANG TUA INI BERTINDAK DISEBALIKNYA.
6. IA SEKALIGUS MENYEGARKAN MINDA SAYA BAHAWA PERPADUAN DI KALANGAN RAKYAT NEGARA INI MASIH TEBAL DAN HANYA SEGELINTIR YANG CUBA MEROBEKNYA.
7. DAN YANG PASTI ORANG TUA INI TELAH MENGAJAR SAYA SATU PENGAJARAN YANG CUKUP BERMAKNA DI PAGI HARI JUMAAT YANG MULIA.

No comments: