Tuesday, January 6, 2009

DI MANA BARACK OBAMA?

1. KE MANA HILANGNYA BAKAL PRESIDEN AMERIKA SYARIKAT BARACK OBAMA DITENGAH-TENGAH KEZALIMAN REGIM ZIONIS DI GAZA. OBAMA MEMBISU SERIBU BAHASA DAN LANGSUNG TIDAK MEMBUAT SEBARANG KENYATAAN/KOMEN BERKAITAN KRISIS TERSEBUT.
2. SIKAP MEMBISU OBAMA INI WALAUPUN MENIMBULKAN SERIBU SATU PERSOALAN TETAPI SAYA RASA IANYA MEMANG SUDAH DIJANGKA. SENTIMEN PRO ISRAEL SUDAH SEBATI DI KALANGAN PRESIDEN-PRESIDEN AMERIKA.
3. MEREKA PERLUKAN SOKONGAN YAHUDI UNTUK MENERUSKAN KERJAYA POLITIK MEREKA. MALAH OBAMA DIKATAKAN TELAH MENDAPATKAN RESTU ISRAEL TERLEBIH DAHULU SEBELUM BERTANDING JAWATAN PRESIDEN AMERIKA SYARIKAT.
4. KEBIADAPAN BUSH YANG SECARA TERANG-TERANGAN MENGELUARKAN KENYATAAN MENYOKONG SERANGAN ISRAEL DENGAN ALASAN MEMPERTAHANKAN DIRI LANGSUNG TIDAK MENGUNDANG SEBARANG REAKSI OBAMA. OBAMA DILIHAT LEBIH SIBUK MENCARI JALAN UNTUK MENGATASI MASALAH EKONOMI AMERIKA DARIPADA MENYELAMATKAN UMAT ISLAM PALESTIN.
5. KITA HARAP OBAMA YANG AKAN MENGANGKAT SUMPAH JAWATAN PRESIDEN PADA 20HB JANUARI 2009 AKAN LEBIH SENSITIF TERHADAP MASALAH KRISIS KEMANUSIAAN YANG SEDANG BERLAKU DI PALESTIN DI SAMPING DI IRAQ DAN AFGHANISTAN.
6. SEMEMANGNYA KITA TIDAK BOLEH MENGHARAPKAN SESUATU YANG AJAIB DARIPADA OBAMA SEPERTI MEMINTA ATAU MENGARAHKAN ISRAEL MENGHENTIKAN SERANGAN TERHADAP GAZA TETAPI SELURUH DUNIA SEDANG MENANTIKAN APAKAH PENDIRIAN DAN TINDAKAN BELIAU DALAM HAL INI.
7. APAKAH OBAMA AKAN TERUS MEMBIARKAN BUMI PALESTIN MENJADI PADANG JARAK PADANG TERKUKUR ATAUPUN AKAN MENCARI JALAN PENYELESAIAN UNTUK MENGATASI MASALAH INI APATAH LAGI DENGAN REPUTASI SEBAGAI KETUA POLIS DUNIA.
8. WALAU APAPAUN PENDIRIAN OBAMA, KITA TIDAK BOLEH BERDIAM DIRI DAN MENARUH HARAPAN YANG TINGGI KEPADA OBAMA. KITA HARUS BERTINDAK. MENCARI JALAN UNTUK MEMBANTU SAUDARA KITA DI BUMI PALESTIN. MENCARI JALAN UNTUK MENJAHANAMKAN REGIM ZIONIS SECARA TERANCANG.
9. PELBAGAI CADANGAN TELAH DIKEMUKAKAN SEPERTI BOIKOT BARANGAN AMERIKA DAN ISREAL SERTA TIDAK MENGGUNAKAN DOLAR AMERIKA AGAR DAPAT MELUMPUHKAN EKONOMI DAN KAEANGKUHAN MEREKA.
10. JUSTERU SAMA-SAMALAH KITA FIKIR-FIKIRKAN DAN TERUS BERTINDAK DENGAN SEGERA SEBELUM LEBIH BANYAK LAGI NYAWA MELAYANG.

No comments: