Monday, January 5, 2009

SELAMATKAN PALESTIN

1. KEADAAN DI GAZA SEMAKIN MERUNCING. ISRAEL TELAHPUN MEMULAKAN SERANGAN DARAT YANG MULA MENGORBANKAN UMAT ISLAM PALESTIN. GAZA SEMAKIN BERMANDI DARAH. JUMLAH KEMATIAN SEMAKIN MENINGKAT.
2. APA YANG KITA MAMPU BUAT SELAIN DARIPADA MEMBUAT DEMONSTRASI, TUNJUK PERASAAN, SERAH MEMORANDUM, SOLAT HAJAT DAN KESEDARAN MELALUI KHUTBAH JUMAAT.
3. WALAUPUN SEBAGAI SAUDARA SESAMA ISLAM MALAH SEBAGAI SEORANG MANUSIA YANG BERHATI PERUT KITA TELAH MELAKSANAKAN KESEMUA YANG TERSEBUT DI ATAS NAMUN ADAKAH IA DAPAT MENGHENTIKAN REGIM ZIONIS DARI TERUS MENGHIRUP DARAH PENDUDUK PALESTIN?
4. AMERIKA SYARIKAT SECARA TERANG-TERANGAN TELAH MENYATAKAN PENDIRIAN MEREKA DALAM HAL INI IAITU SEPERTI YANG DIJANGKAKAN DAN DIKETAHUI UMUM MEREKA MENYOKONG 100% TINDAKAN RAKAN KARIB MEREKA TERSEBUT.
5. SAYA CUKUP TERSENTUH DENGAN SATU ARTIKEL DALAM UTUSAN MALAYSIA PADA 1HB JANUARI 2009 YANG BERTAJUK "BIAR PALESTIN MATI". RASA CUKUP HIBA HATI SAYA BILA PENULIS MERUNGKAI KESEDIHAN UMAT ISLAM PALESTIN. MALAH ADA RUJUKAN DARIPADA SEBUAH BLOG YANG MENYATAKAN "HANYA ORANG MATI YANG SELAMAT DI BUMI GAZA" DAN PENULIS MENEGASKAN "Seharusnya kematian penduduk Gaza diiringi dengan senyuman bukan lagi tangisan lantaran hanya orang mati sahaja yang selamat di bumi itu dan kita adalah di antara penyumbang kepada kematian itu"
6. MEMANG BENAR KITA SEBAGAI UMAT ISLAM DAN MANUSIA YANG WARAS DI MUKA BUMI INI ADALAH ANTARA PENYUMBANG KEPADA APA YANG SEDANG BERLAKU DI BUMI PALESTIN.KITA TIDAK MAMPU BERTINDAK WALAUPUN JUMLAH UMAT ISLAM DI DUNIA INI BEGITU RAMAI. KITA HANYA MAMPU MELIHAT DARI JAUH DAN SEKALI SEKALI MENITISKAN AIR MATA MENGENANG NASIB MEREKA.
7. DALAM AKHBAR MINGGUAN MALAYSIA BERTARIKH 4HB JANUARI 2009, BEKAS PERDANA MENTERI DAN PENGERUSI YAYASAN ANTI PEPERANGAN KUALA LUMPUR, TUN DR. MAHATHIR MELALUI SATU WAWANCARA TELAH MENGESYORKAN AGAR SELURUH UMAT ISLAM MELAKSANAKAN BOIKOT SECARA TERANCANG BAGI MELUMPUHKAN EKONOMI AMERIKA SYARIKAT DAN SEKALIGUS ISRAEL.
8. BILA KITA KAJI BALIK, MEMANG BANYAK KEBENARANNYA DENGAN APA YANG TUN CADANGKAN ITU. BAK KATA TUN, MEMANG BANYAK BARANG KEPERLUAN ASAS YANG DATANG DARI AMERIKA YANG MUNGKIN SUKAR UNTUK KITA BOIKOT NAMUN KITA BOLEH MULAKAN DENGAN BARANGAN YANG ADA ALTERNATIF MISALNYA AIR COCA COLA. UMAT ISLAM TIDAK AKAN MATI JIKA TIDAK MINUM AIR COCA COLA.
9. AYUH UMAT ISLAM SELURUH DUNIA, MARILAH KITA BANGUN MEMBUKTIKAN KEKUATAN KITA KEPADA PUAK YAHUDI INI. KALAU KITA BERSATU PASTI MEREKA AKAN TERSUNGKUR. KITA TIDAK SEMESTINYA PERGI BERPERANG MENENTANG MEREKA DI PALESTIN TAPI KITA BOLEH GUNAKAN AKAL FIKIRAN KITA DAN KUASA PEMBELI/PENGGUNA YANG ADA PADA KITA UNTUK MELUMPUHKAN MEREKA. MULAKAN SEKARANG BOIKOT TERANCANG WALAUPUN DENGAN SATU BARANG YANG KECIL KERANA IANYA TETAP AKAN MEMBERI IMPAK YANG BESAR KELAK.
10. YA ALLAH SELAMATKANLAH SAUDARA KAMI UMAT ISLAM PALESTIN.AMIN.

No comments: