Tuesday, November 10, 2009

KENAPA PERLU BAI’AH?
(TELAH DISIARKAN DALAM RUANGAN FORUM AKHBAR UTUSAN MALAYSIA BERTARIKH 10 NOVEMBER 2009)
1.Hampir seluruh rakyat Malaysia terkejut dan terpinga-pinga dengan pendedahan konsep bai’ah yang dipraktikkan selama ini oleh sebuah parti yang begitu mendabik dada sebagai pejuang Islam yang tulen. Rupa-rupanya ia bukanlah suatu amalan baharu bagi mereka cuma ianya baru sekarang didedahkan untuk perhatian orang ramai.

2.Sebagai sebuah masyarakat yang sangat mementingkan ikatan kekeluargaan dan kasih sayang agak sukar untuk kita menerima amalan yang boleh diklasifikasikan sebagai ‘kejam’ dan ‘zalim’ bukan sahaja kepada kaum wanita tetapi kepada seluruh masyarakat negara ini.

3.Apalah salah dan dosa kaum isteri sehingga mereka menjadi mangsa kerakusan nafsu politik si suami? Ianya umpama ‘marahkan nyamuk, kelambu yang dibakar’. Yang bersalah orang lain tetapi orang lain yang dipaksa menerima akibatnya. Di mana keadilan dan pertimbangan mereka yang kononnya sentiasa memperjuangkan agama Islam di negara ini.

4.Kedudukan kaum wanita telah diangkat ke tahap yang cukup tinggi dan mulia oleh Nabi Muhammad SAW. Agama Islam adalah benteng yang terbaik untuk memelihara martabat kaum wanita di dunia ini. Maka jika benar mereka memperjuangkan Islam kenapa perkara sebegini boleh menjadi amalan dan ikutan mereka? Kenapa kaum wanita dibiarkan diperlakukan sebegini?

5.Ini secara tidak langsung menggambarkan seolah-olah mereka kembali ke zaman jahiliyah di mana kedudukan kaum wanita pada masa itu begitu rendah dan hina sekali pada pandangan manusia dan masyarakat dunia. Kaum wanita pada ketika itu bukan sahaja tiada sebarang nilai malah diperlakukan sebagai barang dagangan sesuka hati tanpa sebarang belas kasihan.

6.Apakah kita mahu kembali ke zaman tersebut setelah Islam mencetuskan sinar baharu untuk kaum wanita di dunia ini? Kaum wanita yang sewajarnya dilindungi, disayangi dan dimuliakan telah dijadikan alat percaturan dan ugutan politik golongan ini.

7.Di kala kita berusaha keras untuk menerapkan pelbagai nilai murni ke dalam masyarakat kita untuk memperkukuhkan institusi kekeluargaan tiba-tiba kita digemparkan dengan berita sebegini. Di mana kewajaran dan kewarasan akal fikiran mereka sehingga tergamak mencampur adukkan urusan perkahwinan dengan urusan politik.

8.Tidakkah mereka melihat kesan daripada bai’ah ini kepada institusi kekeluargaan Muslim negara kita. Tidak cukupkah dengan perpecahan umat Islam yang sedang berlaku dalam negara ini.

9.Biarlah orang politik beradu tenaga dengan orang politik secara gentleman. Usahlah diseret bersama para isteri yang tidak tahu apa-apa ataupun tiada sebarang kaitan dengan fahaman politik suami mereka. Renung-renungkanlah nasib dan masa depan anak-anak kita jika berlaku perceraian melalui bai’ah ini.

10.Isu keluar parti ataupun lompat parti adalah melibatkan soal moral dan prinsip pegangan seseorang individu tersebut justeru yang perlu dihukum adalah individu berkenaan dan bukannya para isteri mereka. Carilah kaedah lain untuk menahan mereka daripada keluar parti.

11.Namun satu perkara yang perlu diterima hakikatnya ialah, tiada gunanya kita melarang, menahan mahupun mengugut mereka yang hendak keluar parti jika itulah pilihan dan keputusan mereka. Perlu diakui bahawa kita adalah negara demokrasi yang memberi hak kepada setiap individu untuk memilih parti ataupun fahaman yang mereka sukai. Belajarlah untuk menghormati nilai demokrasi tersebut.

12.Kita berharap semua pihak baik pihak yang berkuasa mahupun pihak yang memperkenalkan bai’ah ini segera bertindak sebelum terlambat. Cukuplah dengan pelbagai polemik yang sedang memeningkan kepala umat Islam negara ini, jangalah dimudaratkan lagi dengan perkara sebegini.

13.Jika benar ajaran Islam menjadi pegangan utama maka kembalilah ke ajaran Islam yang sebenarnya. Tidak cukup setakat bertopengkan Islam tetapi perbuatannya bertentangan dengan ajaran tersebut.

2 comments:

ABU FAIQ said...

Tidak jadi apa-apa bagi PAS isu bai'at talak tiga, sebab untuk tidak mahu mendengar larangan Allah sebagaimana mafhum ayat 28 Surah Ali Imram, dan ayat 51 Surah al-Ma'idah pun bukan masalah baginya. Sebab itu PAS rela duduk di dalam PR, sekalipun sekadar untuk menjadikan dirinya kuda kepang. PAS ada perasaan Islam. Itu tidak dinafi. Tetapi, kekerdilan dan bersimpang-siur fikrah politiknya, ditambah pula dengan tersasarnya tariqah (kaedah/jalan) polotiknya dari tariqah politik Rasulullah SAW, menjadikan PAS sekarang parti (Islam?) yang mencla-mencle (pragmatik / tak istiqomah). Saya doakan semoga Allah menemukan jalan politik lurus bagi saudara-saudara Muslim saya di dalam PAS sehingga menemui mutiara yang benar bagi menggantikan kaca yang antum sangkakan geliga sakti. Antum diucapkan ahlan wa sahlan dengan kami, HTM.

NOOR MOHAMAD said...

Salam Tuan Abu Faiq,

Terima kasih di atas komen tersebut. Semuga orang Islam terutamanya orang Melayu di negara kita ini kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Itu sahaja dilihat sebagai jalan penyelesaian yang terbaik kepada semua kemelut yang sedang melanda negara kita.