Thursday, March 18, 2010

PENGANIAYAAN TERHADAP KANAK-KANA PERLU DIBENDUNG SEGERA

1. Belum lagi reda isu penderaan dan kematian adik Syafiah Humairah Sahari yang berusia 3 tahun dan K. Haresyarren yang berusia 18 bulan, kita dikejutkan pula dengan berita perkahwinan yang melibatkan kanak-kanak.

2. Siti Nur Zubaidah Hussin yang baru sahaja berusia 11 tahun dipaksa berkahwin dengan seorang lelaki dewasa dan lebih malang lagi perkahwinan ini diwalikan oleh bapa kandungnya sendiri.

3. Sebagai manusia yang waras kita boleh bayangkan apalah nasib masa hadapan kanak-kanak ini dan pada usia yang begitu muda ini sejauhmanakah beliau mengerti makna sebuah perkahwinan. Kita juga pasti beliau masih mentah dan belum bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri.

4. Apa yang jelas perkahwinan ini menyalahi undang-undang syariah negara kita kerana pernikahan itu dilakukan tanpa kebenaran secara bertulis mahkamah syariah dan lebih jelas lagi di mana mengikut Seksyen 8, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Kelantan 2002, pasangan wanita yang berumur di bawah 16 tahun perlu mendapatkan kebenaran secara bertulis daripada mahkamah syariah.

5. Walaupun aspek undang-undangnya sangat jelas namun kita masih hairan kenapa perkara-perkara sebegini masih terus membelenggu dan mengahantui masyarakat kita? Kenapa kita begitu mudah taksub dan terpedaya dengan individu yang seringkali menyalahgunakan pegangan agama ataupun imej warak?

6. Belum cukupkah dengan pelbagai pendedahan tentang ajaran sesat dan salah laku yang dibuat oleh individu mahupun kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai nabi mahupun pembawa sesuatu ajaran yang sesat. Isu-isu begini juga terus mencemarkan insitusi agama serta nama baik para ulama di negara kita.

7. Kejadian yang menimpa kanak-kanak di negara kita dewasa ini sangat merisaukan semua pihak. Kita khuatir jika insiden-insiden sebegini tidak dibendung dengan segera maka suatu hari kelak bilangan kanak-kanak di negara kita akan semakin pupus.

8. Sikap tidak peduli dan tingkah laku yang tidak endah dengan apa yang berlaku di sekelilling kita dilihat sebagai antara punca utama kejadian sebegini terus berleluasa dalam masyarakat kita.

9. Masyarakat kita masih belum mahu mengambil iktibar dan pedoman daripada apa telah menimpa Syafiah Humairah Sahari, K. Haresyarren dan terkini Siti Nur Zubaidah Hussin. Kita masih dengan budaya selagi tidak kena batang hidung sendiri maka tidak apa dan tidak peduli dengan apa yang berlaku.

10. Kita hanya marah, geram dan menangis apabila insiden ini berlaku ke atas anak-anak kita mahupun saudara mara kita tetapi kita buat tidak tahu dan tidak peduli dengan apa yang berlaku di sebelah rumah kita ataupun di kawasan perumahan kita.

11. Budaya tidak peduli, lepas tangan dan tidak mengapa ini jelas mula menular menjadi wabak yang serius dalam masyarakat kita. Virus ini jika tidak diubati ataupun dibendung dengan segera maka kita khuatir pelbagai lagi insiden yang lebih dasyat dan menggerunkan boleh berlaku dalam masyarakat kita.

12. Kita perlu mengubah pemikiran dan gaya hidup supaya menjadi masyarakat yang lebih prihatin dan responsif dengan apa yang berlaku di sekitar kita. Tidak salahnnya dalam hal begini kita menyibuk dan mengambil tahu tepi kain orang lain asalkan ianya demi untuk kesejahteraan bersama.

13. Hukuman yang berat dari segi undang-undang ternyata masih belum mampu membendung kes-kes sebegini daripada terus berulang maka alternatif yang kita ada hanyalah perubahan sikap dan tingkah laku masyarakat kita yang perlu dilaksanakan dengan segera.

14. Justeru, disamping kita begitu asyik dalam menegakkan undang-undang yang ada, kita juga wajar memberi perhatian kepada usaha-usaha untuk mendidik masyarakat kita menjadi masyarakat penyayang dan lebih responsif kepada masalah sosial yang melanda negara kita.

15. Pihak yang bertanggungjawab dan mempunyai kuasa dalam hal ini perlu melihat perubahan sikap sebagai suatu aspek yang penting di mana langkah-langkah untuk memupuk budaya masyarakat penyayang perlu dilipatgandakan dengan pelbagai cara dan kaedah yang boleh menarik perhatian dan minat rakyat kita.

16. Masyarakat kita perlu disedarkan dengan segera tentang kesan dan akibat yang bakal menimpa generasi masa depan negara ini jika masalah sosial ini tidak dibendung dengan secepat yang mungkin. Semuga beberapa insiden yang telah berlaku ini dapat menyedarkan kita seterusnya mengubah kita menjadi masyarakat yang lebih bertanggungjawab kepada diri, keluarga, agama, bangsa dan negara.

No comments: