Wednesday, October 22, 2008

DATUK SHAH RUKH KHAN

1. PELIK TAPI BENAR. ITULAH GELARAN YANG NEGERI MELAKA BAGI KEPADA AKTOR TERKENAL BOLLYWOOD SHAH RUKH KHAN.

2.ORANG MELAKA BAIK DARI AHLI PARLIMEN SAMPAILAH KEPADA KETUA MENTERI MEMPERTAHANKAN PENGANUGERAHAN TERSEBUT. SEHINGGAKAN PERKARA INI DIPERDEBATKAN DI PARLIMEN DAN TERPAKSALAH SEORANG AHLI PARLIMEN DARI MELAKA MEMBERI PENJELASAN RASIONAL DISEBALIK PENGANUGERAHAN TERSEBUT.

3. ANTARA RASIONALNYA IALAH BAHAWA AKTOR TERSEBUT TELAH MEMPERKENALKAN MELAKA ATAU LEBIH SPESIFIK LAGI AYER KEROH DAN A FAMOSA DALAM DUA FILEM BELIAU (KALAU TAK SILAP "DON" DAN "ONE TWO KA FOUR").

4. SEMEMANGANYA PENGANUGERAHAN APA JUA GELARAN ADALAH DI BAWAH BIDANG KUASA DAN HAK MUTLAK KETUA NEGERI DAN KERAJAAN NEGERI. KITA MEMANG TIDAK BOLEH MEMPERSOALKAN HAK TERSEBUT.MEREKA ADA SERIBU SATU ALASAN UNTUK PENGANUGERAHAN KEPADA SESEORANG INDIVIDU YANG MEREKA FIKIRKAN WAJAR DAN LAYAK.

5. JUSTERU TIDAK PERLULAH KITA PANJANGKAN LAGI PERDEBATAN TENTANG PERKARA INI. MANALAH TAHU KAN SELEPAS INI DATUK SHAH RUKH KHAN AKAN LEBIH KERAP DATANG KE MALAYSIA (TERUTAMANYA MELAKA) UNTUK SESI PENGGAMBARAN FILEM BELIAU SEBAGAI MENGENANG JASA ORANG MELAKA ATAUPUN ORANG MALAYSIA SECARA UMUMNYA. KITA PERLU BERFIKIRAN POSITIF.

6. TETAPI PADA MASA YANG SAMA SAYA JUGA SETUJU DENGAN PENDAPAT/RINTIHAN/KOMEN DAN PERMINTAAN BEBERAPA PIHAK TERUTAMANYA PIHAK KARYAWAN SENI MALAYSIA YANG MENGATAKAN RAMAI LAGI ORANG SENI TEMPATAN YANG LAYAK YANG SEPATUTNYA DIBERI ANUGERAH SEDEMIKIAN RUPA.

7. ANTARA YANG SAYA FIKIRKAN LAYAK DAN PATUT DIPERTIMBANGKAN IALAH M. RAJOLI, AZEAN IRDAWATI DAN JUGA HERO MALAYA ROSYAM NOOR (SEKADAR BEBERAPA NAMA). SAYA PERCAYA MEREKA ANTARA INSAN SENI YANG WAJAR DIHARGAI. HEBAT LAKONAN MEREKA DAN ADA SUMBANGAN KEPADA INDUSTRI SENI TANAH AIR.

8. MUNGKIN DALAM KEKALUTAN INI KITA BOLEH CADANGKAN, KALAU BOLEH SETIAP NEGERI MENGADAKAN KUOTA SATU ATAU DUA ANUGERAH/PINGAT (TAK SEMESTINYA DATUK ATAU TAN SRI) KEPADA INSAN SENI SEMASA ULANG TAHUN KELAHIRAN KETUA NEGERI BERKENAAN. DALAM LAIN PERKATAAN SETIAP NEGERI AKAN DAPAT MEMBERI ANUGERAH KEPADA INSAN SENI PADA SETIAP TAHUN (JIKA ADA YANG LAYAK).

9. SEKADAR PANDANGAN DAN CADANGAN.....TAHNIAH DATUK SHAH RUKH KHAN.

No comments: