Tuesday, October 28, 2008

GENERASI PEROKOK
1. GAMBAR-GAMBAR INI SAYA RAKAM SECARA KEBETULAN PADA HARI JUMAAT (24/10/2008)JAM 5.40 PETANG DI LORONG BELAKANG RUMAH SAYA.
2. TIDAK JAUH DARI RUMAH SAYA JUGA TERDAPAT SEBUAH SEKOLAH MENENGAH YANG SAYA FIKIR MEREKA INI ADALAH PELAJAR SEKOLAH TERSEBUT.
3.PADA PEMERHATIAN SAYA TERHADAP FIZIKAL MEREKA MENUNJUKKAN MEREKA INI KEMUNGKINAN BESAR PELAJAR TINGKATAN DUA (DALAM ANGGARAN UMUR 14 TAHUN).
4. PELBAGAI AKSI MENARIK MEREKA PERTONTONKAN SEMASA SEDANG SEDAP MENGHISAP ROKOK TANPA MEREKA SEDAR SAYA SEDANG MERAKAM AKSI MEREKA.
5. KESEMUA MEREKA LENGKAP DENGAN PAKAIAN SERAGAM SEKOLAH DAN ADA YANG SIAP BERSONGKOK LAGI.
6. ADAKAH INI BOLEH DIKATAKAN GENERASI 2020? GENERASI PEWARIS PEMIMPIN NEGARA PADA MASA AKAN DATANG? TAPI YANG PASTI MEREKA INI ADALAH GENERASI PEROKOK. SAYA JUGA MUSYKIL APAKAH MEREKA INI JUGA JATUH DALAM KATEGORI GENERASI PONTENG SEKOLAH?
7. SELAIN KECEWA DAN MARAH MELIHAT PERANGAI ANAK REMAJA INI, SAYA SEBENARNYA KESIAN MENGENANG NASIB MEREKA DI KEMUDIAN HARI.
8. TOLAK TEPI DAHULU SOAL KESIHATAN AKIBAT MEROKOK, CUBA FIKIRKAN JIKA MEREKA BERANI HISAP ROKOK DALAM JARAK YANG BEGITU HAMPIR DENGAN SEKOLAH APA LAGI YANG MEREKA SANGGUP BUAT PADA MASA AKAN DATANG?
9. KITA MENGHARAPKAN PIHAK YANG BERKENAAN TERUTAMANYA KEMENTERIAN PELAJARAN DAN KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN DAPAT MENGAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA BAGI MEMBENDUNG GEJALA INI DARIPADA SEMAKIN BERLELUASA.

No comments: