Tuesday, October 14, 2008

MUSIM DEMAM

1. BERMULANYA BULAN SYAWAL MAKA BERMULA JUGA MACAM-MACAM PENYAKIT YANG KITA DAPAT.HAMPIR SETIAP TAHUN MACAM INI DI MANA LEPAS HARI RAYA MESTI KITA KENA DEMAM, SELSEMA, BATUK, KOLESTROL TINGGI, KENCING MANIS DAN DARAH TINGGI, SEOLAH-OLAH SEPERTI SUDAH MENJADI RUTIN DALAM KEHIDUPAN KITA.

2. SAYA PUN SUDAH MULA KENA SELSEMA, BATUK DAN SAKIT TEKAK.BUKAN SETAKAT SAYA MALAH ANAK DAN ISTERI SAYAPUN SAMA.

3. BILA KITA KAJI BALIK MEMANG ADA BETULNYA KATA ORANG BAHAWA RAKYAT MALAYSIA MENDAPAT BERMACAM-MACAM PENYAKIT KERANA TERLEBIH MAKAN DAN BUKANNYA KERANA TIDAK CUKUP MAKANAN SEPERTI DI SETENGAH-SETENGAH NEGARA LUAR TERUTAMANYA DI BENUA AFRIKA DI MANA MEREKA MENDAPAT PENYAKIT KERANA MASALAH KEKURANGAN PELBAAGI JENIS ZAT AKIBAT DARIPADA KEKURANAGN MAKANAN.

4. TAPI RAKYAT MALAYSIA RASANYA TERLEBIH SEGALA ZAT YANG DIPERLUKAN. KITA CUKUP MEWAH BILA DISENTUH ASPEK MAKANAN.CITARASA RAKYAT MALAYSIA JUGA SANGAT TINGGI DAN AMAT BERNAFSU BILA BERBICARA TENTANG SOAL MAKANAN.

5. MAKANAN PELBAGAI KAUM YANG TERLALU ENAK DI NEGARA KITA AMAT SUKAR UNTUK KITA TOLAK GODAANYA DARIPADA MENIKMATINYA. APATAH LAGI SEKARANG INI DALAM MUSIM RUMAH TERBUKA YANG AKAN BERLANJUTAN HINGGA KE AKHIR BULAN OKTOBER INI DAN DITAMBAH DENGAN KENDURI KAHWIN.

5. JUSTERU SAYA FIKIR AGAK TIDAK KETERLALUAN JIKA SAYA MERUMUSKAN BAHAWA ORANG MALAYSIA RAMAI YANG MATI KERANA MAKAN TERLALU BANYAK DAN TANPA KAWALAN DARIPADA MATI KERANA KEBULURAN ATAU TIDAK CUKUP MAKANAN WALAUPUN MASIH ADA LAGI SEBILANGAN RAKYAT KITA YANG MASIH KURANG MENDAPAT BEKALAN MAKANAN SEPERTI YANG SERING DIPERTONTONKAN DALAM RANCANGAN BERSAMAMU DI TV3.

6. PENYAKIT ZAMAN INI MEMANG TIDAK KENAL USIA. BAIK PENYAKIT JANTUNG, DARAH TINGGI, KENCING MANIS ATAU PENYAKIT-PENYAKIT KRONIK YANG LAIN.

7. POKOK PANGKALNYA KESEMUA PENYAKIT ITU BERPUNCA DARIPADA MAKANAN YANG KITA MAKAN. ITU ADALAH KENYATAAN, FAKTA DAN HAKIKAT YANG PERLU KITA AKUI.

8. MEMANG SANGAT LIAT DAN MALAS UNTUK KITA BERSENAM (TERMASUK DIRI SAYA)APATAH LAGI KITA TERLALU SIBUK DENGAN URUSAN KERJA DAN SEBAGAINYA TETAPI PERCAYALAH BAHAWA SEMENAGNYA IA MERUPAKAN SALAH SATU CARA YANG AMAT BERKESAN UNTUK KITA MELAWAN SEGALA PENYAKIT DAN SETERUSNYA HIDUP SIHAT DAN CERGAS.

9. MAKA SAMA-SAMALAH KITA MENJAGA TABIAT PEMAKANAN KITA DAN AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT AGAR TIDAK MERANA DI KEMUDIAN HARI.

No comments: