Monday, October 6, 2008

KEMBALI BERTUGAS

1. ALHAMDULILLAH HARI INI AKU DAPAT KEMBALI BERTUGAS SEPERTI BIASA SELEPAS CUTI PANJANG SEMPENA HARI RAYA AIDILFITRI. KEHIDUPANA KEMBALI NORMAL SEPERTI SEDIAKALA.

2. RASANYA HAMPIR SEMUA ORANG YANG BALIK KAMPUNG DAH MULA BEKERJA HARI INIKAN. MUNGKIN BEBERAPA ORANG YANG MASIH BERCUTI PADA HARI INI NAK HILANGKAN PENAT BALIK DARI KAMPUNG SEMALAM.

3. KESESAKAN LALULINTAS SEMALAM RASANYA TAK PERLU DIHURAIAKAN SEBAB SEMUA ORANG DAH BOLH AGAK PERKARA INI AKAN BERLAKU TERUTAMANYA SEMALAM (AHAD) HARI TERAKHIR CUTI.

4. ADA KAWAN MAKLUMKAN TADI YANG SAUDARA DIA BALIK DARI KELANTAN BERTOLAK JAM 11.00 PAGI SAMPAI KE KUALA LUMPUR JAM 9.00 PAGI KEESOKANNYA (HAMPIR 24 JAM DI ATAS JALANRAYA). INI BERLAKU MINGGU LEPAS.

5. DASYAT BETUL KESESAKAN LAULINTAS DI NEGARA KITA DAN PERKARA INI BUKAN PERTAMA KALI BERLAKU. SETIAP MUSIM PERAYAAN TERUTAMANYA SEMASA AIDILFITRI PERKARA INI PASTI AKAN BERLAKU YANG SEKALIGUS MENINGKATKAN STATISTIK KEMALANGAN JALANRAYA DI NEGARA KITA.

6. INI MENUNJUKKAN SETIAP TAHUN BILANGAN RAKYAT MALAYSIA YANG MEMBELI DAN MENGGUNAKAN KENDERAAN PERSENDIRIAN SEMAKIN BERTAMBAH ATAU DALAM LAIN PERKATAAN BILANGAN KENDERAAN DI ATAS JALANRAYA BERTAMBAH.

7. WALAUPUN KEMPEN MENGGUNAKAN KENDERAAN/PENGANGKUTAN AWAM SEMAKIN DIPERHEBATKAN/DIWAR-WARKAN NAMUN PADA HAKIKATNYA SETIAP INDIVIDU MASIH MEMERLUKAN KENDERAAN SENDIRI BAIK KERETA ATAUPUN MOTORSIKAL UNTUK BERGERAK KE SANA SINI APATAH LAGI BILA BALIK KAMPUNG DI MUSIM PERAYAAN.

8. JADI AGAK SUKAR UNTUK MEMINTA RAKYAT MENGGUNAKAN PENGANGKUTAN AWAM JUSTERU KITA PERLU CARI KAEDAH LAIN YANG BOLEH MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN JALANRAYA DAN BUKANNYA KAEDAH UNTUK MENGURANGKAN BILANGAN RAKYAT YANG MEMILIKI KENDERAAN SENDIRI.

9. SAMA-SAMALAH KITA FIKIRKAN IDEA YANG BOLEH MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN JALANRAYA TERUTAMANYA DI MUSIM PERAYAAN DI NEGARA KITA.

10. KALAU SETIAP ORANG YANG ADA KENDERAAN BAIK KERETA ATAUPUN MOTORSIKAL BOLEH BERFIKIRAN WARAS, BERTIMBANG RASA DAN BERHATI-HATI SEMASA MEMANDU, AKU YAKIN KITA BOLEH MENGURANGKAN/MENGATASI MASALAH KESESAKAN SERTA MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN YANG BERLAKU.

No comments: