Tuesday, June 2, 2009

APAKAH ERTI NILAI PERSAUDARAAN?

1. DUA PAPARAN DI DADA AKHBAR BARU-BARU INI BETUL-BETUL MENCUIT HATI SAYA UNTUK MENULIS TENTANGNYA.
2. PERTAMA ADALAH BERKAITAN PERGADUHAN ANTARA ABANG DAN ADIK MEREBUTKAN HARTA PUSAKA SEHINGGA SI ABANGNYA MATI DIBELASAH SI ADIKNYA DAN YANG KEDUA IALAH KES PENAHANAN DUA ORANG ADIK BERADIK BERKAITAN KESALAH MENGEDAR DADAH.
3. KES PERTAMA MENUNJUKKAN KEPINCANAGN NILAI PERSAUDARAAN HANYA KERANA HARTA MANAKALA KES KEDUA MENCERMINKAN KESEPAKATAN PERSAUDARAAN DALAM MEMBUAT SESUATU PERKARA WALAUPUN IANYA PERBUATAN JENAYAH.
4. APAKAH NILAI-NILAI PERSAUDARAAN DAN KEMANUSIAAN SEMAKIN TERHAKIS DALAM MASYARAKAT KITA? ADIK BERADIK BERGADUH, ANAK PUKUL BAPA, ANAK PUKUL IBU DAN SEBAGAINYA DEWASA INI BUKAN LAGI SUATU PERKARA PELIK DALAM MASYARAKAT KITA MALAH IANYA SUDAH MENJADI SATU KEBIASAAN ATAUPUN TREND YANG SUKAR DIBENDUNG. BEZANYA CUMA SAMA ADA IANYA DILAPORKAN DALAM MEDIA ATAUPUN MENJADI KES TERPENCIL SAHAJA.
5. KES JENAYAH JUGA SEMAKIN MENINGKAT. BERMULA DENGAN KES RAGUT, DADAH, ROMPAKAN, ROGOL DAN SEBAGAINYA JUGA MAKIN BERLELUASA DALAM MASYARAKAT KITA. KITA SEMAKIN TAKUT UNTUK KELUAR RUMAH TERUTAMANYA KAUM WANITA.
6. ANTARA PUNCA SEGALA KECELAKAAN DALAM MASYARAKAT KITA SEKARANG IALAH DIKATAKAN BERPUNCA DARIPADA MASALAH KEGAWATAN EKONOMI DI MANA ORANG RAMAI KEKURANGAN WANG DAN PUNCA PENDAPATAN YANG SEKALIGUS MENDORONG PERBUATAN YANG TIDAK BERMORAL DAN SEKALIGUS JUGA MENGHALALKAN PERBUATAN JENAYAH HANYA UNTUK SESUAP NASI MUNGKIN.
7. SAMA-SAMALAH KITA FIKIRKAN KEADAAN INI.YANG PASTI PERKARA-PERKARA INI PERLU DIBENDUNG, PERLU DIATASI DAN PERLU DITANGANI DENGAN SEGERA DAN BERHATI-HATI BAGAIKAN MENARIK RAMBUT DARI TEPUNG KERANA YANG BUAT SALAH DAN JENAYAH INI TERNYATA ADA ALASANNYA SENDIRI YANG MUNGKIN KADANG KALA SUKAR JUGA UNTUK KITA MENYANGGAHNYA.

No comments: