Monday, June 29, 2009

MANUSIA MATI TINGGALKAN NAMA

1. DUA ISU BARU-BARU INI MENARIK PERHATIAN UNTUK DIBICARAKAN. PERTAMA PENGANUGERAHAN GELARAN DATUK KEPADA ALLAHYARHAM SUDIRMAN HAJI ARSHAD SERTA YANG KEDUA IALAH KEMATIAN RAJA POP DUNIA MICHAEL JACKOSN @ JACKO @ MJ @ nama islamnya Mikaeel.
2. HIDUP DAN MATI ADALAH KETENTUAN ILAHI. TAK KIRA MUDA ATAU TUA, KAYA ATAU MISKIN MAUT PASTI DATANG MENJEMPUT KITA BILA SAMPAI TIKA DAN WAKTU YANG TELAH TERSURAT SEJAK KITA DILAHIRKAN.
3. CUMA YANG MEMBEZAKAN KITA SESAMA MANUSIA IALAH PADA WAKTU KITA MENINGGALKAN DUNIA INI APAKAH YANG KITA TINGGALKAN ATAU ADAKAH KITA DIKENANG @ DIPUJA ATAU DILUPAKAN @ DIKEJI?
4. SEMUA ORANG DARIPADA KITA AKAN MENERIMA NASIB YANG BERBEZA. ADA YANG AKAN DIPUJI @ DIKENANG SEPANJANG MASA DAN TAK KURANG JUGA YANG AKAN DIKEJI ATAU DILUPAKAN DALAM SEKELIP MATA. ITU ADALAH LUMRAH KEHIDUPAN.
5. YANG MATI AKAN TINGGALAKN KITA BUAT SELAMA-LAMANYA DAN HIDUP PERLU MENERUSKAN KEHIDUPAN SAMBIL MENGHITUNG HARI KITA PULA YANG BAKAL MENJELMA PADA BILA-BILA MASA.
6. SETELAH SEKIAN LAMA SUMBANGAN ARWAH SUDIRMAN HANYA DIKENANG OLEH SEKELOMPOK MANUSIA, DAN JUGA SETELAH SEKIAN LAMA KITA MENANTIKAN SUATU PENGHARGAAN YANG SETIMPAL KEPADA MANTAN PENGHIBUR NOMBOR SATU ASIA ITU AKHIRNYA DYMM SULTAN PAHANG TELAH MENUNAIKAN PENANTIAN PEMINAT-PEMINAT ARWAH SUDIRMAN.
7. MAKA SECARA RASMINYA BERGELARLAH ALLAHYARHAM DATUK SUDIRMAN HAJI ARSHAD SELEPAS 17 TAHUN BELIAU MENINGGALKAN KITA(MENINGGAL PADA 22HB FEBRUARI 1992.
8. RAJA POP DUNIA PULA BARU SAHAJA MENINGGALKAN KITA DALAM USIA 50 TAHUN. WALAUPUN KEHIDUPAN BELIAU DISELUBUNGI DENGAN PELBAGAI KONTROVESI SEPANAJNG ZAMAN DAN MASA NAMUN TIADA SIAPA DI DUNIA INI YANG AKAN MENIDAKKAN KEHEBATAN BELIAU SEBAGAI SEORANG RAJA POP DUNIA.
9. MAKA BERAKHIRLAH JUGA RIWAYAT SEORANG LAGI INSAN SENI YANG DIPUJA DISEANTERO DUNIA. WALAUPUN ORANG KATA YANG PATAH TUMBUH YANG HILANG BERGANTI NAMUN PERCAYALAH YANG TUMBUH DAN YANG BERGANTI ITU TIDAK AKAN SAMA DENGAN YANG PATAH DAN YANG HILANG.
10. NAMUN SAYA PERCAYA MASIH ADA YANG AKAN TERUS MENYAYANGI DAN MENGENANG ALLAHYARHAM DATUK SUDIRMAN HAJI ARSHAD, ALLAHYARHAM TAN SRI DR. P.RAMLEE, ALLAHYARHAM MIKAEEL @ JACKO DAN INSAN-INSAN YANG LAIN YANG MATI MENINGGALKIAN NAMA.
11. CUMA HARAPAN SAYA KALAU BOLEH CUBALAH KITA HARGAI JASA DAN SUMBANGAN SESEORANG INSAN ITU SEMENTARA DIA MASIH HIDUP DANA ADA DI DUNIA INI. MUNGKIN ITU LEBIH WAJAR DAN ADIL JIKA MENGAMBILKIRA SEGALA SUMBANGAN DAN JASA MEREKA.
12. SEMOGA ROH MEREKA DICUCURI RAHMAT OLEH ALLAH SWT. AL-FATIHAH. AMIN.

2 comments:

grow2g3th3r said...

huhuhu.. peminat MJ ek.. i pun minat... tapi i wonder kenapa media malaysia terlalu obses ngan kematian MJ ni... rancangan radio asyik putar lagu dia je...24jam tanpa henti tu.. bukan setakat satu channel.. i tahu MJ mempunyai pengaruh yg besar... dia memang sangat berbakat.. cuma, media malaysia lebih terikut2 ngan trend... walhal.. i rasa dorang pun tak tahu matlamat sebenar mereka dok sibuk ngan MJ....

Kenapa ulama/mufti meninggal media tak sediakan rancangan or putarkan surah alquran 24jam?...

NOOR MOHAMAD said...

TQ for ur comment....

well MJ kan raja pop dunia...xsalah obses lagipun dia dah xde....dan satu lagi bend ni selalunya hangat2 tahi ayam je....xlama lagi xkna ada berit langsung pasal dia la...

pasal ulama??? sorry i rexerve my comment on that issue...