Wednesday, June 3, 2009

BANGUNAN MANA SELEPAS INI?

1. SEPERTI SUDAH MENJADI SUATU KELAZIMAN ATAU KEBIASAAN APABILA BERLAKU SATU INSIDEN IANYA PASTI AKAN DIIKUTI ATAU DISUSULI DENGAN INSIDEN LAIN YANG SAMA WAKTU DENGANNYA.
2. BERMULA DENGAN RUNTUHAN BANGUNAN PASARAYA JAYA DI PETALING JAYA, TERKINI RUNTUH PULA BUMBUNG STADIUM SULTAN MIZAN DI TERENGGANU. DALAM KES DI PJ MUNGKIN ADA ALASAN YANG KUKUH ANTARANYA BANGUNAN YANG SUDAH BERUSIA 25 TAHUN, BANGUNAN USANG, TERLEBIH MUATAN JENTERA DAN SEBAGAINYA WALAUPUN IANYA MASIH BOLEH DISANGGAH. NAMUN APA PULA ALASAN YANG HENDAK DIBERI UNTUK STADIUM YANG BERNILAI 300 JUTA YANG BARU BERUSIA SATU TAHUN?
3. SIAPA BERANI MEMBERI ALASAN? PIHAK KERAJAAN NEGERI? PIHAK KONTRAKTOR? KITA TUNGGU DAN LIHAT.
4. MAKA SUDAH BERMULA JUGA UNSUR-UNSUR MENUDING JARI. ADA YANG MENYALAHKAN KONTRAKTOR (DIKATAKAKAN BUMBUNG DIPASANG OLEH KONTRAKTOR KOREA), ADA YANG MENYALAHKAN PIHAK BERKUASA NEGERI. TAPI APA KESUDAHANNYA. WANG RAKYAT BERJUMLAH 300 JUTA LESAP SEKELIP MATA.
5. MAKA TIMBUL PULA SATU LAGI PERSOALAN YANG LEBIH MERISAUKAN. BANGUNAN MANA PULA NAK RUNTUH SELEPAS INI? KEJADIAN DI PJ TELAH MERAGUT NYAWA 7 ORANG WARGA INDONESIA, SYUKUR KEJADIAN DI TERENGGANU TIDAK MELIBATKAN NYAWA (CUBA BAYANGKAN KEJADIAN INI BERLAKU SEMASA PERLAWANAN BOLA SEPAK ATAUPUN MAJLIS LAIN YANG DIHADIRI OLEH VVIP NEGARA?). TAPI APAKAH JAMINAN TIDAK AKAN ADA LAGI BANGUNAN YANG AKAN RUNTUH SELEPAS INI? DAN APA PULA JAMINAN JIKA ADAPUN YANG RUNTUH, MAKA SEKALI LAGI NYAWA MANUSIA AKAN TERSELAMAT?
6. KITA MASIH SEGAR LAGI DENGAN INSIDEN BUMBUNG BOCOR, BAS TERBALIK, BAS LANGGAR TOL DAN BANYAK LAGI INSIDEN YANG SEOLAH-SEOLAH SUKA BERULANG SAMA ADA SURATAN ATAU KEBETULAN HANYA YANG MAHA ESA SAHAJA BOLEH MENJAWAB.
7. MACAM-MACAM KENYATAAN DIKELUARKAN RENTETAN DARI PERISTIWA KERUNTUHAN STADIUM TERSEBUT. ADA YANG KATA AKAN DITUBUH PASUKAN PENYIASAT BEBAS, SPRM JUGA AKAN MENYIASAT, SEMUA STADIUM AKAN DIAUDIT DAN SEBAGAINYA. TAPI SEDAR ATAU TIDAK KITA MASIH LAGI DI TAHAP DAN AMALAN SERTA BUDAYA DI MANA MEMBETULKAN KESALAHAN YANG TELAH BERLAKU DAN BUKANNYA BERUSAHA MENCEGAH SEBELUM IANYA BERLAKU.
8. SAMA-SAMALAH KITA RENUNG-RENUNGKAN.

No comments: