Wednesday, December 17, 2008

BOLA SEPAK MALAYSIA PERLUKAN PENJENAMAAN SEMULA

1. PASUKAN BOLA SEPAK KITA KALAH LAGI!KALI INI DALAM KEJOHANAN AFF SUZUKI DI PHUKET. BUKAN SAHAJA GAGAL KE SEPARUH AKHIR MALAH KITA TEWAS KEPADA VIETNAM DENGAN 3-2.

2. BERITA KEKALAHAN INI BUKANLAH SESUATU YANG BARU UNTUK KITA. KITA SUDAH TERBIASA DENGAN KHABAR BERITA SEBEGINI UNTUK SEKIAN LAMA.

3. LANTARAN KEGAGALAN TERSEBUT PELBAGAI KRITIKAN, PANDANGAN DAN CADANGAN DILONTARKAN DAN SEPERTI BIASA FAM, JURULATIH DAN PEMAIN MENJADI SASARAN UTAMA.

4. MEMANG BENAR TIGA PIHAK INI TIDAK BOLEH LARI DARIPADA HAKIKAT DAN TANGGUNGJAWAB TERHADAP KEGAGALAN PASUKAN INI. TERNYATA REKOD KEKALAHAN DAN KEGAGALAN PASUKAN KITA SEMAKIN JAUH MENINGGALKAN CATATAN SEJARAH DAN KEJAYAAN DI MASA LAMPAU.

5. SEJARAH TELAH MENCATATKAN BAHAWA KITA PERNAH MENGALAHKAN KOREA, PERNAH LAYAK KE DUA SUKAN OLIMPIK, MENANG GANGSA DI SUKAN ASIA DAN EMAS DI SUKAN SEA SERTA PERNAH DIGERUNI DI PERINGKAT ASIA SUATU KETIKA DAHULU.

6. ITU SEMUA ADALAH KENANGAN INDAH BOLA SEPAK MALAYSIA. SEJARAH ITU AKAN KEKAL ABADI DALAM SANUBARI PEMINAT BOLA SEPAK TANAHAIR.

7. ITULAH JUGA SEBAB KENAPA KITA MASIH TIDAK DAPAT LUPAKAN NAMA-NAMA SEPERTI ARWAH MOKHTAR DAHARI, MENDIANG ARUMUGAM, SOH CHIN AUN, SANTOKH SINGH, GHANI MINHAT DAN RAKAN-RAKAN MEREKA YANG SEANGKATAN DENGAN MEREKA.

8. MEREKA TELAHPUN MENCIPTA SEJARAH DENGAN KEMUDAHAN INFRASTRUKTUR YANG SERBA KEKURANGAN PADA MASA ITU, DENGAN GAJI YANG SANGAT KECIL DAN SEBAGAINYA BERBANDING DENGAN KEADAAN SEKARANG YANG SERBA CANGGIH DAN MEWAH.

9. TIADA SIAPA AKAN MENAFIKAN BAHAWA MEREKA MENANG KERANA MUTU DAN KUALITI PERMAINAN YANG HEBAT DI SAMPING SEMANGAT KESUKANAN, BERPASUKAN DAN PATRIOTIK YANG TINGGI.

10. TIDAK RAMAI PEMAIN ZAMAN INI YANG BETUL-BETUL BERKUALTI DAN BERSEMANGAT YANG BOLEH KITA BANGGAKAN. KALAU ADA SEKALIPUN MEREKA GAGAL UNTUK DIKETENGAHKAN AKIBAT DARIPADA PELBAGAI KARENAH DAN HALANGAN, MALAH SEMANGAT PATRIOTIK MEREKA JUGA SERING DIPERSOALKAN DAN MENJADI TANDA TANYA.

11. JUSTERU KITA HARAP FAM AKAN TERIMA SEMUA TEGURAN, PANDANGAN DAN CADANGAN DENGAN MINDA YANG TERBUKA DAN POSITIF DEMI PENJENAMAAN SEMULA PASUKAN BOLA SEPAK KITA.

12. KEPADA FAM, PERCAYALAH BAHAWA KAMI MARAH SEBAB KAMI SAYANGKAN NEGARA KAMI. KAMI TIDAK MAHU MALAYSIA MENJADI PASUKAN BELASAHAN LAGI DAN KAMI CINTAKAN BOLA SEPAK TANAHAIR. KAMI MAHU LIHAT MALAYSIA JUGA LAYAK SEMULA KE OLIMPIK DAN JUGA MELAKAR SEJARAH DENGAN LAYAK KE PIALA DUNIA SATU HARI NANTI. INSYA ALLAH.

No comments: