Tuesday, December 2, 2008

SEKOLAH SATU SISTEM

1. YB JERLUN, DATUK MUKHRIZ MAHATHIR SEMALAM MENCADANGKAN AGAR DIWUJUDKAN HANYA SATU SISTEM PENDIDIKAN DI NEGARA KITA BAGI MENYATUPADUKAN RAKYAT DAN MENGELAK POLARISASI KAUM DI NEGARA KITA.
2. SAYA FIKIR WALAUPUN INI BUKANLAH SATU CADANGAN YANG BARU SEPERTI YANG DINYATAKAN OLEH TAN SRI PROF. EMERITUS KHOO KAY KIM DAN PROF. DATUK DR. RAMLAH ADAM NAMUN CADANGAN INI DATANG TEPAT PADA MASANYA ATAU DIKETENGAHKAN KEMBALI TEPAT PADA MASANYA.
3. SEJAK KEBELAKANGAN INI PELBAGAI POLEMIK PERKAUMAN DIMAINKAN OLEH PELBAGAI PIHAK YANG ADA KEPENTINGAN TERSENDIRI DALAM USAHA UNTUK MENGUJI KEHEBATAN PERPADUAN RAKYAT NEGARA INI YANG KITA BANGGAKAN SELAMA INI.
4. JIKA SEBELUM INI KITA BEGITU BANGGA DAN MENDABIK DADA MENYATAKAN KEPADA DUNIA LUAR BAHAWA KITA HEBAT DARI SEGI PERPADUAN KAUM. MELAYU, CINA DAN INDIA HIDUP AMAN DAMAI TANPA SEBARANG PERSENGKETAAN. TETAPI APA YANG TERTERA DI DADA AKHBAR SEJAK KEBELAKANGAN INI TERNYATA MEROBEK SEGALA KEBANGGAAN TERSEBUT.
5. JUSTERU PIHAK YANG BERKENAAN PERLU MEMIKIRKAN DENGAN SEGERA LANGKAH YANG DRASTIK AGAR ISU PERKAUMAN TIDAK LAGI MEWARNAI DADA AKHBAR DI NEGARA KITA.
6. SALAH SATU CARA UNTUK MENGATASI MASALAH INI ADALAH DENGAN MEMIKIRKAN SECARA SERIUS CADANGAN YB JERLUN TERSEBUT. JIKA KITA MAHU MEWUJUDKAN PERPADUAN YANG JITU DI MASA AKAN DATANG MAKA ANAK-ANAK KITA DI SEKOLAHLAH YANG PERLU DIDIDIK DAN DIAJAR TENTANG APA ITU PERPADUAN.
7. DENGAN ADANYA SEKOLAH SATU SITEM MAKA SAYA PERCAYA MASALAH PERKAUMAN INI DAPAT DICEGAH DARI AKAR UMBI LAGI DARI TERUS MEREBAK KEPADA GENERASI MENDATANG.
8. IANYA SAMALAH SEPERTI KONSEP PENGAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS DI MANA JIKALAU KITA MAHU MELIHAT ANAK-ANAK KITA MAHIR BERKOMUNIKASI DAN MEMAHAMI BAHASA GLOBAL TERSEBUT MAKA HANYA DENGAN CARA TERSEBUT SAHAJALAH KITA MAMPU MEMAKSA MINDA ANAK-ANAK KITA UNTUK MENERIMA, MEMAHAMI DAN MENGHAYATI BAHASA INGGERIS.
9. BESARLAH HARAPAN KITA AGAR ISU PERKAUMAN YANG HEBAT DIPERKATAKAN INI DAPAT DITANGANI SECARA BERHEMAH TANPA MELUKAI HATI DAN PERASAAN MANA-MANA KAUM/PIHAK SEPERTI MENARIK RAMBUT DARIPADA TEPUNG.
10. SELURUH DUNIA SEDANG MEMERHATIKAN TINDAK TANDUK KITA SERTA SEDANG MENANTIKAN TINDAKAN YANG BAKAL KITA AMBIL BAGI MELERAI PERSENGKETAAN YANG DICIPTA OLEH PIHAK-PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB DAN TIDAK SAYANG PADA NEGARA INI.
11. SEMOGA ALLAH SWT MERAHMATI DAN MEWUJUDKAN PERPADUAN, KEAMANAN DAN KEMAKMURAN YANG BERPANJANGAN DAN BERTERUSAN DI NEGARA KITA YANG KITA CINTAI INI.

No comments: