Monday, December 22, 2008

PENSWASTAAN IJN

1. SATU PENGUMUMAN KERAJAAN YANG BOLEH DIKATAKAN AGAK MENGEMPARKAN. TIADA SIAPA MENJANGKA IJN AKAN DISWASTAKAN, MALAH RAMAI YANG MASIH TERPINGA-PINGA DENGAN PENGUMUMAN TERSEBUT.

2. NAMUN MAJORITI RAKYAT MALAYSIA MENARIK NAFAS LEGA APABILA TIDAK SAMPAI TEMPOH 24 JAM SELEPAS PENGUMUMAN ITU, MENTERI KEWANGAN MEMBUAT SATU LAGI PENGUMUMAN IAITU CADANGAN TERSEBUT DITANGGUHKAN SEHINGGA SEMUA PIHAK YANG TERLIBAT MEMBUAT KAJIAN YANG LEBIH MENDALAM.

3. YANG PELIKNYA KITA DIFAHAMKAN BAHAWA EPU TELAHPUN MELULUSKAN CADANGAN TERSEBUT. KELULUSAN DIBERI BERDASARKAN APA? APAKAH EPU MEMBERI KELULUSAN TANPA KAJIAN YANG MENDALAM?

4. WALAU APAPUN KITA LEGA BUAT SEKETIKA. YAB TUN DR. MAHATHIR ANTARA ORANG PERTAMA YANG MENENTANG CADANGAN INI DALAM BLOG BELIAU SERTA TEMURAMAH DALAM BERITA.

5. IJN MERUPAKAN ANTARA PROJEK CADANGAN BELIAU DAN BELIAU SENDIRI PERNAH MENJALANI PEMBEDAHAN JANTUNG SEBANYAK DUA KALI DI IJN.

6. BANCIAN DALAM UTUSAN ONLINE JUGA MENUNJUKKAN 90.3% DARIPADA JUMLAH RESPONDEN SERAMAI 3140 ORANG TIDAK BERSETUJU DENGAN CADANGAN PENSWASTAAN IJN MALAH DALAM AKHBAR YANG SAMA BERTARIKH 20HB DISEMBER 2008 DIPAPARKAN PELBAGAI REAKSI DAN KOMEN ORANG RAMAI YANG RATA-RATA SEMUANYA TIDAK BERSETUJU DENGAN CADANGAN TERSEBUT SEBULAT SUARA.

7. BAK KATA TUN DR. MAHATIR, DI KALA POPULARITI KERAJAAN BARISAN NASIONAL YANG TIDAK BEGITU BAIK SERTA BAKAL BERHADAPAN PILIHAN RAYA KECIL KUALA TERENGGANU TIDAK LAMA LAGI, KERAJAAN TIDAK SEWAJARNYA MEMBUAT KEPUTUSAN SEBEGINI YANG MENGUNDANG KEMARAHAN DAN KERESAHAN RAKYAT YANG SEKALIGUS MEMBUKA RUANG DAN PELUANG KEPADA PEMBANGKANG UNTUK MENGAMBIL KESEMPATAN.

8. SEBAGAI PENJAWAT AWAM, SAYA TIDAK MAHU KOMEN YANG PANJANG DARI ASPEK POLITIK DAN SUKA BERKECUALAI DALAM HAL TERSEBUT NAMUN SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG BERPENDAPATAN SEDERHANA, SAYA SAMA SEKALI TIDAK SETUJU DENGAN CADANGAN TERSEBUT WALAUPUN SIME DARBY DAN KERAJAAN MEMBERIKAN PELBAGAI ALASAN SERTA JAMINAN. MALAH ALASAN YANG DIBERIKAN JUGA BOLEH DISANGGAH DENGAN BEGITU MUDAH OLEH SEMUA PIHAK.

9. PERKHIDMATAN PERUBATAN DAN KESIHATAN TIDAK BOLEH DISWASTAKAN. IANYA MERUPAKAN KEPERLUAN ASAS SEMUA RAKYAT MALAYSIA. APATAH LAGI UNTUK GOLONGAN YANG BERPENDAPATAN RENDAH. SEBUAH AKHBAR TABLOID DALAM RUANGAN KOMIKNYA MENGUSIK 'JIKA SEMUA NAK DIJUAL APA YANG TINGGAL UNTUK RAKYAT?'

10. BAK KATA TUN DR. MAHATHIR DALAM BLOGNYA 'Leave this institution as it is. It is our pride and it is doing a good job as it is'. JUSTERU KITA MEMINTA AGAR KERAJAAN BUKANNYA MENGKAJI CADANGAN TERSEBUT TETAPI MEMBATALKAN TERUS HASRAT TERSEBUT YANG JELAS MEMBELAKANGKAN KEPENTINGAN RAKYAT MALAYSIA. BUKTIKAN BAHAWA KERAJAAN INI ADALAH KERAJAAN YANG PRIHATIN TERHADAP MASALAH RAKYAT.

No comments: