Wednesday, December 17, 2008

TAHNIAH MAJLIS DAERAH KERIAN, PERAK

1. TAHNIAH SAYA UCAPKAN KEPADA MAJLIS DAERAH KERIAN (MDK), PERAK KERANA TELAH MENAMAKAN JALAN-JALAN DI SEKITAR PUSAT BANDAR BAGAN SERAI DENGAN NAMA-NAMA SEPERTI JALAN SEPAKAT, JALAN BERSATU, JALAN MUHIBBAH, JALAN SETIA DAN SEBAGAINYA.

2. DI KALA KONTROVERSI MEMPELBAGAIKAN BAHASA NAMA JALAN DI PULAU PINANG DAN IPOH TIMUR, INI MERUPAKAN SUATU INITIATIF YANG WAJAR DIPUJI.

3. SAYA YAKIN MESTI ADA LAGI PIHAK BERKUASA TEMPATAN DI NEGERI LAIN YANG JUGA MENAMAKAN JALAN-JALAN MEREKA SEBEGINI YANG ADA MAKNA YANG CUKUP MENDALAM.

4. TAPI PERSOALANNYA BERAPA RAMAI DARIPADA KITA YANG FAHAM DEFINASI NAMA-NAMA TERSEBUT? BERAPA RAMAI PULA YANG MENGHAYATI MAKSUD UNGKAPAN TERSEBUT?

5. SETELAH 51 TAHUN KITA MERDEKA, MANTERA KERAMAT BERNAMA KONTRAK SOSIAL YANG SERING DIWAR-WARKAN SEOLAH-OLAH SEMAKIN MENJADI MITOS DAN WARISAN SAHAJA.

6. MASIH PELBAGAI POLEMIK PERKAUMAN DIAPI-APIKAN OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU YANG SEKALIGUS CUBA MENAFIKAN KONTRAK SOSIAL TERSEBUT.

7. SEKOLAH SATU SISTEM, SEKOLAH WASAWAN, PLKN DAN MACAM-MACAM CADANGAN LAGI DIKEMUKAKAN DENGAN SATU NIAT YANG MURNI NAMUN KEBANYAKKANNYA KEMUNGKINAN BESAR HANYA TINGGAL CADANGAN SEMATA-MATA.

8. SAMA-SAMALAH KITA FIKIRKAN APAKAH SUMBANGAN KITA DALAM MELESTARIKAN PERPADUAN ANTARA KAUM YANG TELAH DIWARISKAN KEPADA KITA.

9. INGAT BAHAWASANYA, APA YANG KITA NIKMATI SELAMA INI ADALAH APA YANG KITA TELAH PINJAM DARIPADA ANAK CUCU KITA YANG PERLU KITA PULANGKAN KEPADA MEREKA SUATU HARI NANTI.

No comments: