Wednesday, December 24, 2008

JANJI SIME DARBY BERHAD

1. KELMARIN SIME DARBY BERHAD MELALUI PENGERUSINYA, TUN MUSA HITAM BERJANJI AKAN MENERUSKAN MALAH MEMPERTINGKATKAN PERKHIDMATAN IJN KEPADA RAKYAT JIKA DIBENARKAN MEREKA MENGAMBILALIHNYA DAN MEMINTA AGAR SEMUA PIHAK TIDAK MEMANDANG NEGATIF CADANGAN TERSEBUT.

2. ANTARA KENYATAAN TUN IALAH MEREKA AKAN MENGAJI LEBIH RAMAI PAKAR SERTA MEMBERIKAN PERKHIDMATAN DENGAN PENUH INTEGRITI.

3. SAYA PERCAYA SIME DARBY MEMANG HEBAT DAN MEMPUNYAI REKOD PERNIAGAAN DAN KEUNTUNGAN YANG SANGAT BAIK SEBAGAI SEBUAH GLC MALAH TIADA SIAPA YANG MEMPERSOALKAN INTEGRITI MEREKA SELAMA INI DAN KITA SEMEMANGNYA BANGGA DENGAN SYARIKAT TEMPATAN SEPERTI SIME DARBY.

4. CUMA PERSOALANNYA IALAH DENGAN MENGEKALKAN TAHAP KEBAJIKAN SAMA SEPERTI SEKARANG (SEPERTI YANG DIJANJIKAN OLEH SIME DARBY) DAN MENAMBAH PULA LAGI PAKAR, BAGAIMANA SIME DARBY AKAN MEMBUAT KEUNTUNGAN? BUKANKAH MATLAMAT UTAMA SEBAGAI SEBUAH SYARIKAT ADALAH MENCARI DAN MEMBUAT KEUNTUNGAN? DARI MANA MEREKA AKAN DAPAT DANA UNTUK MENGAJI LEBIH RAMAI PAKAR JIKA TIDAK MELALUI PENINGKATAN DALAM CAJ PERKHIDMATAN KEPADA PESAKIT?

5. MAJORITI PESAKIT IJN IALAH PENJAWAT AWAM DAN PESARA YANG DITANGGUNG KOS PEMBEDAHAN/RAWATAN OLEH KERAJAAN, JUSTERU WAJARKAH KERAJAAN MEMBAYAR KEPADA SIME DARBY MALAH MUNGKIN DENGAN KSO YANG LEBIH MAHAL DARIPADA SEKARANG?

6. BAGAIMANA JUGA SIME DARBY AKAN MENERUSKAN OPERASI JIKA MENGEKALKAN STATUS QUO IJN SAMA SEPERTI SEKARANG KERANA YANG PASTINYA KOS OPERASI MEREKA AKAN MENINGKAT DENGAN MENDADAK JIKA MENERUSKAN RANCANGAN MEREKA UNTUK MEMBAWA MASUK LEBIH RAMAI PAKAR SERTA PENINGKATAN MUTU PERKHIDMATAN SEPERTI YANG DIJANJIKAN.

7. KITA HARAP POLEMIK PENSWASTAAN IJN INI DIHENTIKAN DENGAN SEGERA. RAKYAT TELAH MENYUARAKAN PANDANGAN MEREKA DALAM PELBAGAI CARA SEJAK RANCANGAN INI DIUMUMKAN. SAYA SECARA PERIBADI TIDAK MENENTANG PENSWASTAAN KERANA PENSWASTAAN SEBENARNYA BANYAK MEMBAWA MANFAAT KEPADA RAKYAT DAN NEGARA NAMUN BUKAN SEMUA PERKHIDMATAN BOLEH DISWASTAKAN. DAN YANG PASTINYA BUKAN PERKHIDMATAN PERUBATAN DAN KESIHATAN YANG MENJADI KEPERLUAN ASAS RAKYAT PELBAGAI PERINGKAT.

8. APA YANG KITA TUNTUT SEKARANG IALAH PENGUMUMAN PEMBATALAN CADANGAN PENSWASTAAN INI OLEH PIHAK KERAJAAN DAN BUKANNYA KENYATAAN DAN PELBAGAI ALASAN UNTUK MERASIONALKAN PENGAMBILALIHAN IJN OLEH SIME DARBY BERHAD.

No comments: