Wednesday, December 31, 2008

SELAMAT TAHUN BARU 2009

1. TAHUN BARU MASIHI DATANG LAGI.ESOK KITA AKAN MENYAMBUT TAHUN 2009 (TAHUN KERBAU) YANG SEKALIGUS AKAN MENINGGALKAN TAHUN 2008 (TAHUN TIKUS) DENGAN PELBAGAI PERSOALAN DAN KENANGAN BAIK YANG MANIS MAHUPUN YANG PAHIT.
2. MALAM INI SEPERTI BIASA AKAN DIADAKAN PELBAGAI MAJLIS DAN PESTA DI SEANTERO DUNIA TERMASUK DI NEGARA KITA BAGI MENYAMBUT KELAHIRAN TAHUN 2009. WALAUPUN KERAJAAN SECARA RASMINYA TIDAK AKAN MENGADAKAN SAMBUTAN TERSEBUT NAMUN MASIH ADA PIHAK SWASTA YANG SUDI MENAJA DAN MENGANJURKAN PESTA BERKENAAN.
3. TAHUN BARU TETAP DATANG DAN PERGI SELAMA DUNIA INI BELUM KIAMAT DAN IANYA SEKALIGUS MENAMBAHKAN USIA KITA SETAHUN LAGI. SEDAR ATAU TIDAK KITA SEMAKIN TUA, AMALAN KITA BAIK YANG MENAMBAHKAN PAHALA MAHUPUN YANG MENAMBAHKAN DOSA JUGA SEMAKIN BERTAMBAH DAN SEDANG DAN AKAN DINILAI OLEH YANG MAHA ESA.
4. TAHUN 2008 PASTINYA SATU LAGI TAHUN BERSEJARAH UNTUK KITA RAKYAT MALAYSIA. KITA BOLEH MENGUPAS TAHUN 2008 DARI PELBAGAI SUDUT SEPERTI DARI ASPEK POLITIK, EKONOMI, SOSIAL DAN SEBAGAINYA.
5. PELBGAI PERISTIWA SUKA DUKA KITA LALUI BERSAMA SEPANAJNG TAHUN, ADA YANG MENGEMBIRAKAN, ADA YANG MENYEDIHKAN DAN TIDAK KURANG JUGA YANG MENGINSAFKAN KITA.
6. APA YANG PASTI DAN SUKAR DILUPAKAN ADALAH TSUNAMI POLITIK YANG MELANDA NEGARA KITA SELEPAS PILIHANRAYA UMUM YANG KE-12 PADA BULAN MAC YANG LEPAS YANG TELAH BANYAK MERUBAH SENARIO DAN LANDSKAP POLITIK NEGARA KITA. TEMPIASNYA KITA MASIH MERASAI SEHINGGA KE SAAT INI.
7. NAMUN TAHUN 2009 PULA BAKAL SEKALI LAGI MENGUBAH SENARIO POLITIK DAN EKONOMI NEGARA SERTA DUNIA, DI MANA BAKAL BERLAKU PERUBAHAN TAMPUK KEPIMPINAN DI AMERIKA SYARIKAT YANG MENYAKSIKAN WARGA KULIT HITAM PERTAMA AKAN DITABALKAN SEBAGAI PRESIDEN DAN DI NEGARA KITA PULA BAKAL MENYAKSIKAN PERUBAHAN PERDANA MENTERI MENJELANG BULAN MAC 2009.
8. DALAM SOAL EKONOMI PULA RAMALAN MENUNJUKKAN PERTUMBUHAN EKONOMI DUNIA BAGI TAHUN 2009 DIRAMAL HANYA SEKITAR 1.1% SAHAJA. IA SEKALIGUS AKAN MENINGKATKAN KADAR PENGANGGURAN SERTA INFLASI EKONOMI NEGARA KITA. RAKYAT KITA DIJANGKA LEBIH SUKAR UNTUK MEMPEROLEHI PEKERJAAN BARU MALAH RAMAI JUGA YANG DIRAMAL AKAN DIBUANG KERJA TERUTAMANYA MEREKA YANG BEKERJA DI BIDANG PERINDUSTRIAN.
9. SAMA-SAMALAH KITA MENDOAKAN AGAR TAHUN 2009 TERUTAMANYA MENJELANG MAC KEADAAN POLITIK NEGARA AKAN KEMBALI LEBIH STABIL DAN SEKALIGUS MERINTIS JALAN DAN MEMBANTU KITA MEMBINA BENTENG YANG KUKUH SEBAGAI PERSEDIAAN MENGHADAPI FENOMENA KEMELESATAN EKONOMI DUNIA.
10. MUNGKIN ITULAH AZAM TAHUN BARU RAKYAT MALAYSIA.

No comments: